Τον Βινίσιους τον τιμωρήσαμε, τον ρατσισμό πότε;
Editorial

Τον Βινίσιους τον τιμωρήσαμε, τον ρατσισμό πότε;

Fonbet Powers you up! Πάρε το Powerbank σου τώρα!

Ο Βινίσιους μίλησε στις κάμερες για πρώτη φορά μετά τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και έφεραν την τιμωρία του για δύο αγωνιστικές.

Μία ποινή με το γράμμα του νόμου για χειρονομία του απέναντι σε οπαδούς της ΑΕΚ, λίγα δευτερόλεπτα μετά από ρατσιστική επίθεση που δέχτηκε, όπως είχε καταγγείλει ο ΑΠΟΕΛ και είχε διαψεύσει η ομάδα της Λάρνακας. 

Μίλησε στο Balla μετά το νικηφόρο παιχνίδι επί της ΑΕΛ, στο οποίο ο Βραζιλιάνος μέσος άνοιξε το σκορ, έκανε ρεκόρ επίτευξης γκολ σε μία σεζόν (6) και έφτασε τις 100 συμμετοχές με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Όλα αυτά είναι νούμερα που δείχνουν (και αυτά) ότι αποτελεί μία από τις καλύτερες μεταγραφές των τελευταίων ετών στους «γαλαζοκίτρινους».

Αλλά το θέμα μας δεν είναι αν είναι καλός ποδοσφαιριστής ο Βινίσιους. Το θέμα είναι η τιμωρία του. Πριν μιλήσει στην κάμερα του Balla, ο Βραζιλιάνος άσος ζήτησε ευγενικά να μην μιλήσει για το περιβόητο αυτό θέμα παρά μόνο για τα αγωνιστικά ζητήματα. Τον πληγώνει και δεν θέλει να αναφέρεται σ’ αυτό. 

Τον πληγώνει και ο ρατσισμός που υπάρχει (και) στα κυπριακά γήπεδα και τον έχουμε βιώσει από οπαδούς σχεδόν όλων των ομάδων (δεν έχει αξία να στεκόμαστε σε ορισμένους οπαδούς της ΑΕΚ, εν προκειμένω, αφού είναι μία μάστιγα που έχουμε δει σε πολλές… αποχρώσεις, και «γαλαζοκίτρινες», αφού και ο ΑΠΟΕΛ έχει βιώσει τέτοια φαινόμενα στην εξέδρα του). 

Τον πληγώνει, όμως, κυρίως η αντίδρασή του, αφού πιστεύει ότι σε κάθε περίπτωση δεν έπρεπε να «απαντήσει» με χειρονομία. 

Ο Βινίσιους φαίνεται πως είναι ένα από τα πολλά δυστυχώς θύματα ρατσισμού στα γήπεδά μας. Είναι, όμως, από τους ελάχιστους –αν όχι ο μοναδικός- που δεν προσπάθησε να κρυφτεί, απεναντίας λίγες ώρες μετά το συμβάν το παραδέχτηκε, απολογήθηκε και τόνισε ότι θα αποδεχτεί την όποια τιμωρία του. Αυτό είναι πράγματι σπάνιο στο ποδόσφαιρό μας, γι’ αυτό και προκάλεσε αίσθηση. Δεν είναι σπάνιο για τον χαρακτήρα του Βινίσιους, ο οποίος δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες ενέργειες. Και ο ίδιος γι’ αυτό είναι σκασμένος. Γιατί δεν τον χαρακτηρίζουν τέτοιες κινήσεις. Και γι’ αυτό ζήτησε να μην μιλήσει για το θέμα. Θέλει να το «ξεχάσει», γιατί τον πληγώνει. 

Το έκανε, όμως, και τιμωρήθηκε, όπως ακριβώς ορίζουν οι κανονισμοί κι έτσι θα χάσει τα δύο επόμενα παιχνίδια. Με τον ρατσισμό, ωστόσο, συνολικά ως φαινόμενο τι κάνουμε; Πότε θα τιμωρήσουμε όσους προωθούν τον ρατσισμό, αλλά μένουν πάντα ατιμώρητοι; Πότε θα ληφθούν δραστικά μέτρα για την εξάλειψη ενός φαινομένου που δεν μας τιμά; Είναι μάστιγα μόνο του ποδοσφαίρου μας ή γενικά της κοινωνίας μας; 

Related posts