Χρήσιμες συμβουλές για τους γονείς

Αν έχετε παιδι που ασχολείται με το ποδόσφαιρο στις αναπτυξιακές ηλικίες παρακαλώ διαβάστε το με καθαρό μυαλό αλλά και αντικειμενικά.

Διαβάστε επίσης:  Η επιτυχία για έναν προπονητή

 ◙Να μην επιδιώκουν να ικανοποιήσουν τα δικά τους όνειρα μέσα από την αθλητική πορεία του παιδιού τους και να σέβονται την απόφαση του παιδιού να συμμετέχει ή όχι σε άθλημα.

◙Να είναι ενεργά ενισχυτικοί στις προσπάθειες του παιδιού τους, παρακολουθώντας τους αγώνες του και να είναι δίπλα στο παιδί τους κάθε φορά που απογοητεύεται να το παρακινούν να συνεχίσει την προσπάθεια.

◙Να μάθουν στο παιδί τους να αποδέχεται τα λάθη του έτσι μόνο θα μπορέσει να εξελιχτεί.

◙Να αποφεύγουν να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες από το παιδί τους οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του.

◙Να αποφεύγουν να σχολιάζουν αρνητικά τον προπονητή τους, το πρόγραμμα τους, τους συναθλητές του, μπροστά αλλά.και πίσω απο το παιδι τους

 ◙Ο προπονητής παίζει μεγάλο ρόλο στην ζωή του παιδιού-αθλητού για αυτόν το λόγο και οι γονείς να αναγνωρίζουν και να στηρίζουν τις προσπάθειες του.

◙Να κατανοήσουν οι γονείς ότι ο στόχος του προπονητή είναι να βοηθήσει τα παιδιά τους να γίνουν αθλητές με ήθος και υγιή προσωπικότητα και όχι πάντα να κερδίζουν έναν αγώνα.

◙Να καταλάβουν ότι ο στόχος το προπονητη είναι να φτιάξει ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου και όχι να χρησιμοποιεί ανορθόδοξες τακτικές για να πάρει η ομάδα νίκες και αποτελέσματα.

◙Να στηρίζουν το παιδί τους και στις επιτυχίες αλλά και τις ήττες κατανοώντας ότι μια ειναι η απόλυτη νίκη. Την στιγμή που το παιδι τους υπογραψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια ημέρα.

Το ποδόσφαιρο θέλει καθαρό μυαλό, υπομονή, επιμονή αλλά και σκληρή δουλειά. Ακόμα και οι καλύτερες ομάδες όπως την “Μπαρτσελόνα” αλλα και την “Ρεάλ” δεν κερδίζουν πάντα. Ακόμα και οι καλύτεροι παίχτες όπως “Messi” και “Ronaldo” έχουν και άσχημες ημέρες. Μην ψηλωνεται λοιπόν τον πήχη υπερβολικά ψηλα που να μην μπορούν τα ίδια σας τα παιδιά να το υπερπηδήσουν. Προχωράμε μπροστά με σταθερούς ρυθμούς και πάντα αθόρυβα.

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει λέγανε οι παλιοί και πόσο δίκαιο είχαν. Τελικά στην Κύπρο τα προβλήματα όλα ξεκινούν μόλις αντιληφθεί ένας γονιός ότι το παιδι τους αξίζει* *Παρακαλώ ξανα διαβάστε το από πάνω και καταλάβετε το νόημα του. Με αγάπη και καθαρή καρδιά

 

Μάριος Προδρόμου

Μ. Ed College of New Jersey

Mental Game Coach 2017 WGD- Genius of the Year for Europe