Σπ. Νεοφυτίδης: «Ναι, φέρουμε τεράστιες ευθύνες για τα στημένα»

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Σημαντικές αποκαλύψεις, εκτενέστερες απόψεις, παραδοχές, παράπονα και εισηγήσεις, εξέφρασε και δήλωσε μέσω της εκπομπής «ΟΛΑ ΜΑΛΕ» το βράδυ της Παρασκευής (27/01) ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ, Σπύρος Νεοφυτίδης.  

 

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Super Sport FM:

Για τον ΠΑΣΠ και το έργο του…
«Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Είχαμε και τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες. Αυτοί όμως είχαν το πλεονέκτημα να διορίζονται σε μια δουλειά και καταλάθος διασφάλιζαν δεύτερη καριέρα. Είχαν εξασφαλισμένη μια δουλειά και είχαν και το ποδόσφαιρο. Τώρα είναι διαφορετικό με την έλευση πολλών ποδοσφαιριστών. Τα σωματεία έγιναν επαγγελματικά, είναι πρωινές οι προπονήσεις και οι ομάδες δεν θέλουν ποδοσφαιριστές που να κάνουν άλλη δουλειά. Όταν από το ποδόσφαιρο καλείσαι να ζήσεις την οικογένεια συ είναι διαφορετικό αυτό. Τα τελευταία χρόνια έγιναν άλματα. Σαν χώρα και όσον αφορά συνδικαλιστικά θέματα ήμασταν πολύ πίσω. Είμαστε η πρώτη χώρα στην ανατολική Μεσόγειο που εφάρμοσε το ενιαίο συμβόλαιο. Το ενιαίο συμβόλαιο διασφαλίζει τους ελάχιστους όρους».

Για τους κανονισμούς του ενιαίου συμβολαίου…
«Οι κανονισμοί είναι ελάχιστοι, ισχύουν και διασφαλίζουν τα δικαιώματα των ποδοσφαιριστών. Από κει και πέρα μπορούν και έχουν δικαίωμα και τα σωματεία και οι παίκτες να βάλουν επιπρόσθετες συμφωνίες. Αν έρχεται σε σύγκρουση με τους κανονισμούς τότε υπερισχύουν οι κανονισμοί».

**«Είχαμε περιπτώσεις παικτών που είχαν συμβόλαιο 5 χιλιάδες ευρώ, 2 το συμβόλαιο και 3 η συμπληρωματική συμφωνία. Στην ΚΟΠ ήταν κατατεθειμένο το συμβόλαιο των 2.500 ευρώ. Το πιο παρανοϊκό είναι τα συμβόλαια των δυόμιση ευρώ των μήνα ακόμα και των 50 ευρώ τον μήνα».

**«Υπάρχει θέμα και απόφαση στο CAS που πήγε να επιστρέψει με άλλο όνομα και επιστρέφονται τα χρέη. Μπορεί να αποδειχθεί στο δικαστήριο ότι τα ίδια άτομα που διαχειρίζονταν το σωματείο που έκλεισε, να διαχειρίζονται και το υφιστάμενο σωματείο. Στο παράδειγμα της Αλκής δεν υφίσταται αυτό καθώς δεν είναι τα ίδια άτομα».

Για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες…

«Το πρόβλημα είναι πιο βαθύ και στην υποδομή. Λαΐφης, Σιέλης Μακρής, Εφραίμ, ήταν στην Αγγλία και ήρθαν στην Κύπρο. Ποια ομάδα έβγαλε ποδοσφαιριστή από τις ακαδημίες; Σημαίνει δεν δουλεύουν σωστά στις υποδομές.  Ήδη έχει τροχιοδρομηθεί και θα καταργηθεί το Πρωτάθλημα U-21. Πρέπει να δοθούν σε ομάδες Β΄ Κατηγορίας ή να προπονούνται με την πρώτη ομάδα». 

** «Με την αύξηση των ομάδων διαλύσαμε τον επαγγελματισμό στη Β΄ Κατηγορία. Τα σωματεία υπολειτουργούν και φτάσαμε στην κατάντια στην Α΄ Κατηγορία». 

Για την εμπλοκή ποδοσφαιριστών σε στημένα…

«Ποτέ δεν κρύφτηκα. Ένας στημένος δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών. Τα τελευταία 3-4 χρόνια προσπαθούμε και βγάλαμε το πρόβλημα προς τα έξω. Το 2014 κάναμε μια έρευνα. Το 4% πλησιάστηκε για στημένα. Το 2016 έφτασε στο 18%, ενώ το 40.5%, γνώριζε για στημένα. Είμαστε στην πρώτη πεντάδα παγκόσμια. Αποταθήκαμε στους αρμόδιους. Μας πήρε ενάμιση χρόνο για το νομοσχέδιο και θα δούμε αν θα ψηφιστεί. Μέσω της έρευνας βγάλαμε προς τα έξω ότι οι ποδοσφαιριστές γνώριζαν, αλλά αν δεν διασφαλιστούν δεν είναι εύκολο να βγουν μπροστά. Ζητήσαμε μια γραμμή επικοινωνίας πράγμα που δεν έγινε. Ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένα τμήμα εξειδικευμένο σε θέματα χειραγωγημένων αγώνων.

Τα πράγματα είναι απλά. Αν δεν παρθούν μέτρα και δεν γίνουν διευθετήσεις για να δείξουν ότι υπάρχει ασφάλεια για να βγει μπροστά ο ποδοσφαιριστής και να καταθέσει, δεν θα βγει κανένας μπροστά. Ανώνυμα κατονομάζουν ότι υπάρχουν στημένα, αλλά ονομαστικά δεν έχουμε τίποτα.

Όταν βγήκε ο Σπύρος Νεοφυτίδης και έκανε συνέντευξη στον Guardian, παραπέμφθηκε για να τιμωρηθεί για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου. Η ιστορία αυτό που διδάσκει είναι ότι στο τέλος της ημέρας φταίνε οι ποδοσφαιριστές. Αυτοί που παίρνουν τα χοντρά τα λεφτά θα τη γλυτώσουν.  Φέρουμε τεράστιες ευθύνες ως ποδοσφαιριστές». 

Για τις σχέσεις του ΠΑΣΠ με την Ομοσπονδία…

«Βοήθησε πολύ η θέση που κατέχω στη FIFPro και η θέση του πρόεδρου της ομοσπονδία στη FIFA. Υπάρχουν οι κανονισμοί που πρέπει να εφαρμοστούν. Αν πηγαίναμε στην κόντρα θα έκλειναν πολλά σωματεία. Κάναμε μια συνεργασία όπου καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρόνο για τα σωματεία και να επιβιώσουν. Σαν λαός μπορούμε πάρα πολλά. Μπορούμε να συσταρίσουμε το ποδόσφαιρο μας. Μπορούμε να πετύχουμε πολλά αν κάνουμε τα αυτονόητα. Πέρασε το μήνυμα ότι ο ΠΑΣΠ δεν είναι εκεί για να φωνάζει εναντίον της ομοσπονδίας.

Θέλεις να βοηθήσεις τα σωματεία, έλεγξε τα κονδύλια».

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ