Κυριάκος Ιωάννου στο Balla: Ο άθλος στους Ολυμπιακούς, το… 2020 και το μωρό που άλλαξε τη ζωή του (video)
Α' Κατηγορία

Κυριάκος Ιωάννου στο Balla: Ο άθλος στους Ολυμπιακούς, το… 2020 και το μωρό που άλλαξε τη ζωή του (video)

Τον απολογισμό μίας εξαιρετικής, όπως εξελίχθηκε, χρονιάς κάνει στο Balla ο Κυριάκος Ιωάννου. Ο άθλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο τραυματισμός που παραλίγο να του στερήσει το Ρίο, οι πιθανότητες ανατροπής και παρουσίας του στους Αγώνες του 2020! Ακόμη, η ΑΕΛ και το πρωτάθλημα. Αλλά και οι αλλαγές που έφερε στη ζωή του το πρώτο του παιδί. Όλα αυτά και άλλα πολλά σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης του πρωταθλητή μας στο ύψος, Κυριάκου Ιωάννου.

Το 2016 τα είχε όλα για σένα. Και δεν είναι μόνο τα αγωνιστικά, στα οποία στεκόμαστε συνήθως στους αθλητές, είναι και τα προσωπικά σου, ο γάμος, το πρώτο παιδί… Στα αγωνιστικά είχες τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν μία πλήρης χρονιά για σένα;

Νομίζω πως είναι όπως το είπες. Το 2016 έγιναν όλα, και προσωπικά και αθλητικά. Ήταν πιο πλήρες από ό,τι περίμενα. Και ακόμη και η διάκρισή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η έβδομη θέση, ο ερχομός του παιδιού μου, πέρασα άσχημες καταστάσεις με τον τραυματισμό, άγχος, στενοχώρια, αλλά στο τέλος τουλάχιστον χαμογελώ και νιώθω πολύ καλά με τον εαυτό μου για τη χρονιά που μας φεύγει.

Τι αλλάζει στη ζωή σου με τον ερχομό του παιδιού σου; Ξεκινάω λίγο ανάποδα, με τα προσωπικά σου…

Έχει αλλάξει πολύ η ζωή μου. Σίγουρα προτεραιότητα πλέον έχει το παιδί. Το μόνο που με χωρίζει από το παιδί μου είναι οι ώρες της προπόνησης. Οι υπόλοιπες ώρες είναι αποκλειστικά μόνο για το παιδί μου. Σίγουρα σε κάνει πιο υπεύθυνο άνθρωπο. Και πιο υπομονετικό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή (σ.σ. γελάει) λόγω του ότι είναι πολύ μωρό. Δεν θα μπορούσα να πω ότι δεν αλλάζει η ζωή μου. 

Σου αφαιρεί και ώρες ύπνου;

Εμένα όχι τόσο πολύ, όσο της γυναίκας μου (σ.σ. γελάει).

Να αφήσουμε τα προσωπικά και να επιστρέψουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι η κορυφαία στιγμή για κάθε αθλητή. Εσύ έχεις συμμετάσχει σε πολλούς. Ήταν διαφορετικοί αυτοί; Είχες αποφασίσει από πριν ότι θα είναι οι τελευταίοι;

Ναι, είχα πάρει την απόφαση από πριν. Ήμουν πιο συνειδητοποιημένος. Είχα πει, εύχομαι να είμαι εκεί καλά και δεν θέλω τίποτα άλλο. Έχω λάβει μέρος σε 4 Ολυμπιακούς Αγώνες. Κάθε Ολυμπιάδα είναι ξεχωριστή εννοείται. Θεωρώ ότι τη μεγαλύτερη επιτυχία και την καλύτερή μου εμφάνιση την έκανα στο Ρίο το 2016, όμως χαραγμένη στο μυαλό μου είναι η Αθήνα για πολλούς λόγους. Ίσως επειδή ήταν οι πρώτοι μου Ολυμπιακοί, ήμουν πολύ μικρός και γενικά η όλη διοργάνωση ήταν άψογη. Αν μιλάμε για την κίνηση που είχα κάνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την κίνηση του χεριού μου ότι είναι τέρμα, ναι είναι τέρμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι λογικό, νομίζω. Στα 36 σου δεν μπορείς να ξέρεις αν μπορείς ακόμη να κάνεις αθλητισμό. Η δική μου ευχή είναι να έχω την υγεία μου και να μπορέσω να κάνω 1-2-3 χρόνια καλά, να θέτω κάποιους στόχους και να μπορώ να ανταπεξέλθω. 

Και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς πήγες κουβαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Περίμενες να πας τόσο καλά;

Κάποιες στιγμές περνούσε από το μυαλό μου πως ίσως δεν μπορώ να πάω. Γιατί το πρόβλημα δεν λυνόταν με θεραπείες, ούτε με ξεκούραση. Γι’ αυτό και έκανα και δύο επεμβάσεις μέχρι στιγμής μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπρεπε να χειρουργηθώ, όμως δεν ήθελα να χάσω με τίποτα έστω και τις ελάχιστες πιθανότητες που είχα για να βρίσκομαι στο Ρίο. Παρόλα αυτά έγινε μία υπερπροσπάθεια και από μένα και από τους φυσιοθεραπευτές μου και από τον γιατρό μου. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ, ήταν σχεδόν 24 ώρες δίπλα μου και με πρόσεχαν και προσπαθούσαμε να βρούμε κάποια λύση για να είμαι σε κάπως καλύτερη κατάσταση. Αυτό το καταφέραμε. Αυτό που με στενοχωρεί λίγο είναι ότι έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από μένα και τον προπονητή μου στην προπόνηση, έχω κάτσει με τον προπονητή μου και δουλέψαμε πολύ σκληρά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δυστυχώς όμως ήρθε ένας τραυματισμός. Είχα βρεθεί καλύτερα από ποτέ από θέμα επιδόσεων στην προπόνησή μου. Αλλά στο τέλος, από τη στιγμή που βγήκε αυτός ο τραυματισμός, η έβδομη θέση είναι πολύ τιμητική. Και σίγουρα χαίρεσαι γιατί μπορούσα και να μην λάβω μέρος.

Μπορείς να πεις πως είναι άθλος με αυτά τα δεδομένα και τον τραυματισμό;

Εννοείται ότι είναι άθλος! Απλά, προσωπικά, αν με ρωτούσες αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και είχα την υγεία μου και πήγαινα στο Ρίο όπως ξεκινούσα την προετοιμασία και έκανα αυτή την επίδοση, θα έλεγα πως είναι αποτυχία για μένα.

Είπες αν είχες την υγεία σου. Συνολικά στην καριέρα σου είχες πάρα πολλούς τραυματισμούς. Αν είχες την υγεία σου όλα αυτά τα χρόνια, τι θα βλέπαμε;

Δεν μπορείς να ξέρεις. Μπορεί να μην βλέπατε και τίποτα. Και το λέω αυτό και το εννοώ, γιατί εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αντιδρώ καλύτερα στην πίεση, σε κάτι άσχημο που μου συμβαίνει. Λειτουργώ κάπως καλύτερα. Οπότε ίσως και να μιλούσαμε για χρυσά μετάλλια που θα ήθελα να είχα ένα χρυσό μετάλλιο στο στήθος μου σε κάποιο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ήμουν πάντα πολύ κοντά, δεν τα κατάφερα, αλλά μπορεί και να μην συνέβαινε τίποτα.  

Πού βρίσκεις τη δύναμη μετά από κάθε τραυματισμό να επανέρχεσαι; Ρωτάω επειδή είχες αρκετούς…

Είναι κάτι που έχω μάθει από… πού βρίσκω τη δύναμη… δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω τώρα. Εκείνη τη στιγμή που βγαίνει ένας τραυματισμός -και μιλάμε για τραυματισμό που μπορεί να σε αφήσει 1-2 μήνες έξω, για εμάς είναι πολύ μεγάλη χρονική περίοδος- λειτουργεί ανάποδα σε μένα, δεν ξέρω, ίσως είμαι εγώ ανάποδος (σ.σ: γελάει), δεν μπορώ να το καταλάβω. Απλά με πεισμώνει πολύ περισσότερο. Κι εκεί που οι πιθανότητες είναι λίγες, προσπαθώ αυτές τις λίγες πιθανότητες να τις εκμεταλλευτώ. Και συνήθως στο τέλος οι λίγες γίνονται πάρα πολλές.

Πόσα χειρουργεία έχεις κάνει;

Έξι.

Πέρασε κάποια στιγμή από το μυαλό σου η σκέψη να σταματήσεις εξ’ αιτίας αυτών;

Ναι βεβαίως. Το 2014, ενώ είχα περάσει ένα μεγάλο τραυματισμό το 2013 και είχα υποτίθεται επανέλθει από τον τραυματισμό μου, δεν μπορούσα να πηδήξω ψηλά. Και είχα βάλει τελευταίο αγώνα τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Το καλύτερο που είχα κάνει, νομίζω, ήταν 2.20. Είχα κάνει σε αγώνα 2.10, 2.14. Κάτι που δεν φανταζόμουν ποτέ. Είχα πει και το είχα συζητήσει με τον προπονητή μου, πως αν δεν πάω καλά ούτε στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, εγώ σταματάω. Το σώμα μου δεν αντιδρά. Και στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες ευτυχώς έκανα αυτή την επίδοση, το 2.28, πήρα το ασημένιο μετάλλιο, κι έτσι ξύπνησε πάλι μέσα μου αυτή η τρέλα να θέλω να συνεχίσω. Μου έδωσε το πράσινο φως ότι δεν έχω τελειώσει, μπορώ να συνεχίσω και πάμε μέχρι το Ρίο δυνατά.

Τώρα σε φάση βρίσκεσαι μετά τις επεμβάσεις που έκανες μετά τους Ολυμπιακούς;

Τώρα έχω κάνει δύο επεμβάσεις στον αστράγαλο. Είμαι σε φάση αποκατάστασης. Μετά τις γιορτές σιγά-σιγά μπαίνω γήπεδο και ξεκινάω τις προπονήσεις.

Το 2017 τι περιλαμβάνει αγωνιστικά;

Δεν προλαβαίνω με τίποτα τον κλειστό στίβο, οπότε μιλάμε για ανοιχτό στίβο. Είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Αύγουστο στο Λονδίνο και πριν από αυτό θα προτιμήσω να μπω σε κάποια μίτινγκ, είτε Diamond League είτε World Challenge, 2-3 αγώνες που θα είναι μέρος της προετοιμασίας μου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Είπες πριν ότι σε 4 χρόνια το βλέπεις δύσκολο να είσαι στη δράση. Οπότε να υποθέσουμε πως είναι δύσκολο να αλλάξεις γνώμη και να σε δούμε και σε άλλους Ολυμπιακούς;

Ήδη υπάρχουν κάποιες πιέσεις και από τον προπονητή μου. Δεν μπορώ να ξέρω πώς θα είμαι σε 4 χρόνια. Αν το 2019 είμαι καλά και είμαι κοντά, ίσως αλλάξω γνώμη. Αλλά πραγματικά, μιλάμε για 4 χρόνια, μιλάμε για Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είμαι και 36 χρονών. Το πρόβλημα δεν είναι η ηλικία, αλλά επειδή έχει επιβαρυνθεί το σώμα μου αρκετά δεν θέλω να ρισκάρω άλλο. Έξι χειρουργεία νομίζω είναι υπεραρκετά (σ.σ.: γελάει). 

Οπότε αν μείνουμε σ’ αυτούς τους 4 Ολυμπιακούς Αγώνες, υπάρχει κάποια στιγμή που κρατάς περισσότερο;

Την τελετή έναρξης της Αθήνας και τον τελικό του Ρίο.

Ποιοι σε βοηθούν και σε έχουν βοηθήσει περισσότερο σ’ αυτή την πορεία;

Θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς μου για την οικονομική στήριξη που μου παρέχουν όλα τα χρόνια και ιδίως το 2016 που ήταν Ολυμπιακή χρονιά, ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική η στήριξή τους. Είναι η Stoiximan.gr, η Adidas Hellas, η Metochemie και η Χαραλαμπίδης Κρίστης. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ.

Τα τελευταία χρόνια ζεις στην Αθήνα. Έχεις σκεφτεί τον επαναπατρισμό;

Βεβαίως πιστεύω ότι σε 1-2 χρόνια θα γυρίσω. 

Ανεξάρτητα από το αν συνεχίζεις στη δράση…

Ναι, ίσως γυρίσω και είμαι ακόμη εν ενεργεία αθλητής. Το έχω στο μυαλό μου, τώρα και με το παιδί, έχουμε αποφασίσει με τη γυναίκα μου πως θα γυρίσουμε στην Κύπρο. Θα είναι σε 1-2 χρόνια, δεν ξέρουμε ακριβώς.

Οπότε αφού γυρίσεις εδώ θα μπορείς να βλέπεις πιο συχνά και την ΑΕΛ

Εντάξει την ΑΕΛ ούτως ή άλλως την βλέπω και ενημερώνομαι για την ομάδα. Σίγουρα πλέον θα τη βλέπω και στο γήπεδο. Η ΑΕΛ δεν αλλάζει, είναι η αγάπη μας, είναι οι ώρες που θα χαλάσουμε για να ξεκουραστούμε και να δούμε αυτό που μας αρέσει.

Φέτος λογικά την βλέπεις και με μεγαλύτερη ευχαρίστηση…

Ναι, η ΑΕΛ έχει κάνει την έκπληξη μέχρι στιγμής και είναι σε μία πολύ καλή θέση, γίνεται μία πάρα πολύ καλή δουλειά. Εγώ έχω έρθει τρεις μέρες στην Κύπρο και έχει πολικό ψύχος, είναι απόλυτα λογικό, η κορυφή αυτά έχει (σ.σ.: η συνέντευξη έγινε πριν το παιχνίδι με τον Εθνικό που έφερε την ΑΕΛ στη δεύτερη θέση)… 

 

Ευχαριστούμε τον Stoiximan για τη βοήθεια στην πραγματοποίηση της συνέντευξης.

Related posts