Οσιμέν και Λεβαντόφσκι έκριναν το πρώτο ματς Νάπολι-Μπαρτσελόνα, ενώ ο Γκαλένο με γκολ-ζωγραφιά στο φινάλε χάρισε τη νίκη 1-0 στην Πόρτο κόντρα στην Άρσεναλ.
Όλα θα κριθούν στους επαναληπτικούς σε Βαρκελώνη και Λονδίνο.

ΝΑΠΟΛΙ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 1-1
Νάπολι και Μπαρτσελόνα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο “Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα”, σε ένα μοιρασμένο πρώτο παιχνίδι τους για τη φάση των 16 του Champions League.
Ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι άνοιξε το σκορ για την Μπαρτσελόνα, όμως ο Βίκτορ Όσιμεν απάντησε για τους Ναπολιτάνους στο ντεμπούτο του Φραντσέσκο Καλτζόνα στον πάγκο τους.
Οι “παρτενοπέι” παρατάχθηκαν όχι μόνο με καινούργιο προπονητή, όχι μόνο με καινούργια διάταξη (αν και καθιερωμένη παλαιότερα), αλλά και με καινούργιο… επιθετικό για το 2024, αφού ο Όσιμεν φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα τους για το έτος. Ο Τσάβι από την πλευρά του δεν επεφύλαξε κάποια έκπληξη στην ενδεκάδα, από την οποία απουσίαζαν για ακόμα μία φορά πλειάδα παικτών λόγω τραυματισμών.
Οι Καταλανοί πήραν από την αρχή την κατοχή της μπάλας και δεν επέτρεψαν για ένα 20λεπτο στη Νάπολι να κάνει κάτι στον αγωνιστικό χώρο. Εξαίρεση ο Άλεξ Μερέτ που χρειάστηκε να σταματήσει τους Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι και Ιλκάι Γκιντογάν για να κρατήσει το μηδέν.
Από τα μισά του 1ου μέρους, οι γηπεδούχοι βγήκαν από την άμυνα, κυρίως κρατώντας την μπάλα, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν κάποια αξιοσημείωτη στιγμή στο παιχνίδι.
Στο 2ο μέρος, οι Ιταλοί μπήκαν πολύ πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο κι άρχισαν να απειλούν με τον Όσιμεν, χωρίς να δημιουργήσουν τη μεγάλη ευκαιρία. Κανείς από τους δύο προπονητές δεν βιάστηκε με τις αλλαγές του και η δικαίωση ήταν του Τσάβι.
Στο 60ό λεπτό, ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι έγινε ο πρώτος παίκτης της Μπαρτσελόνα που σκόραρε σε νοκ άουτ του Champions League από τον Μάρτιο του 2021 και τον Λιονέλ Μέσι (σε έναν αγώνα όπου ο παρτενέρ του, Λαμίν Γιαμάλ, έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία των νοκ άουτ του θεσμού σε ηλικία 16 ετών και 223 ημερών).
Ο Καλτζόνα άρχισε πρώτος τις αλλαγές, απέσυρε τον Χβίτσα Κβαρατσχέλια και τελικά τα κατάφερε. Στο 75ο λεπτό, ο Όσιμεν ισοφάρισε για τους Ναπολιτάνους σε 1-1 και στη συνέχεια αποσύρθηκε κι αυτός από το παιχνίδι.
Η σειρά του Τσάβι να κάνει αλλαγές έφερε τους Ραφίνια, Οριόλ Ρομέου και Ζοάο Φέλιξ στον αγωνιστικό χώρο, όμως το μομέντουμ ήταν για τους πρωταθλητές Ιταλίας που κράτησαν το παιχνίδι στο γήπεδο των “μπλαουγκράνα”, όμως δεν κατάφεραν να βρουν το γκολ της ανατροπής.
ΝΑΠΟΛΙ: Μερέτ, Ντι Λορέντζο, Ραχμάνι, Ζεζούς, Ολιβέρα, Ζαμπό Ανγκισά, Λόμποτκα, Καζίστ (68′ Τραορέ), Πολιτάνο (77′ Ρασπαντόρι), Όσιμεν (77′ Σιμεόνε), Κβαρατσχέλια (68′ Λίντστρεμ)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τερ Στέγκεν, Κουντέ, Αραούχο, Μαρτίνεθ, Κανσέλο, Ντε Γιονγκ, Κρίστενσεν (86′ Ρομέου), Γκιντογάν, Γιαμάλ (80′ Ραφίνια), Λεβαντόβσκι, Πέδρι (87′ Φέλιξ)

ΠΟΡΤΟ-ΑΡΣΕΝΑΛ 1-0
Ο Γκαλένο έχασε το… άχαστο στο πρώτο μέρος αλλά στο 90+4’ πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ και χάρισε τη νίκη στην Πόρτο με 1-0 κέντρα στην Άρσεναλ, Έτσι οι «δράκοι» απέκτησαν προβάδισμα πρόκρισης το οποίος θα προσπαθήσουν να υπερασπιστούν μέσα στο «Emirates».
Το ματς δεν είχε ρυθμό και φάσεις στο πρώτο 20λεπτο αλλά στο 22’ ο Γκαλένο έχασε την ευκαιρία της χρονιάς. Μετά από γύρισμα από δεξιά ο Βραζιλιάνος έπιασε το γυριστό εξ επαφής και η μπάλα τράνταξε το δοκάρι του Ραγιά. Ο Γκαλένο έγινε και πάλι αποδέκτης της μπάλα και με νέο σουτ κατάφερε να αστοχήσει.
Στο 33ο λεπτό το σουτ του Τροσάρ πέρασε μόλις έξω ενώ στο 35’ μετά από κόρνερ ο Σαλιμπά πήρε την κεφαλιά αλλά αστόχησε για λίγο. Στο 38ο λεπτό ο Γκονθάλεθ δοκίμασε από μακριά το πόδι του και αστόχησε για λίγο και στο 40’ ο Εβανίλσον έκανε το διαγώνιο σουτ από δεξιά αλλά ο Ραγιά είπε όχι.
Στο 42’ και στο 45+1’ ο Χάβερτς αστόχησε με κεφαλιές μετά από ισάριθμα κόρνερ.
Στο 56’ ο Ράις εκτέλεσε το κόρνερ από αριστερά και ο Τροσάρ έπιασε το σουτ στην κίνηση στο πίσω δοκάρι αλλά αστόχησε για λίγο και στο 67’ ο Πεπέ έκανε φοβερή ενέργεια και γύρισμα από δεξιά αλλά ο Ράις έβαλε σωτήριο στοπ στον Εβανίλσον.
Η επόμενη καλή φάση ήταν μια κεφαλιά του Γκάμπριελ στο 90+2΄με την μπάλα να φεύγει έξω και στο 90+4′ ο Γκαλένο με απίθανο φαλτσαριστό σουτ λίγο έξω από την περιοχή έγραψε το 1-0.
ΠΟΡΤΟ: Ντιόγκο Κόστα, Πέπε, Βέντελ (90′ Εουστάκιο), Ζοάο Μάριο, Κονσεϊσάο (85’ Μπόρχες), Νίκο Γκονθάλεθ (81’ Χάιμε), Βαρέλα, Πεπέ, Βαρέλα, Οτάβιο, Εβανίλσον (85’ Μαρτίνες)
ΑΡΣΕΝΑΛ: Ραγιά, Γουάιτ, Σαλιμπά, Κίβιορ, Γκάμπριελ, Έντεγκααρντ, Ράις, Χάβερτς, Σακά, Μαρτινέλι, Τροσάρ (74’ Ζορζίνιο)