Η σημασία της σωστής στοχοθεσίας στο ποδόσφαιρο

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

… «ανέβα τα σκαλιά χωρίς να τα μετρήσεις πρώτα, έτσι δεν θα κουραστείς πριν ξεκινήσεις. Μόνο το στόχο εκεί ψηλά δες»…

 

Ξεκινώντας την ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, σχεδόν όλοι, αν όχι όλοι οι νεαροί ποδοσφαιριστές, έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Την ανέλιξή τους σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, και την συμμετοχή τους στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο του χώρου. 

Βλέπουμε όμως πολλές φορές στην πορεία, ενώ δείχνουν ικανοί, να τα παρατάνε, ή να παραμένουν στάσιμοι, χωρίς να εξελίσσονται ποδοσφαιρικά.

Στη ζωή, είναι σημαντικό να γνωρίζει το κάθε άτομο να βάζει στόχους. Στόχους συγκεκριμένους, εφικτούς, υλοποιήσιμους. Γιατί αν ξέρεις προς τα πού θες να πας, ξέρεις και ποια πορεία να χαράξεις. Μόνο που για να χαράξεις μια πορεία, χρειάζεται γνώση και επίγνωση. Γνώση για τα διαθέσιμα μέσα, διαθέσιμες διαδρομές, διαθέσιμες ικανότητες, αλλά και επίγνωση πιθανών εμποδίων, δυσκολιών και απρόοπτων. Το να ξεκινάς και να μην ξέρεις που ακριβώς θες να πας, θα πρέπει να συμβιβαστείς με το όπου φτάσεις. Είτε γιατί τελείωσαν τα καύσιμα, είτε γιατί βρέθηκες σε αδιέξοδο, είτε γιατί κουράστηκες να οδηγάς.

Έτσι και στο ποδόσφαιρο, είναι σημαντικό να καθορίσεις τον στόχο σου, αλλά και το αναλυτικό πλάνο προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Μέχρι να φτάσεις στον στόχο αυτό, θα πρέπει να περάσεις από κάποια στάδια, να βελτιώσεις και να αποκτήσεις κάποιες ικανότητες και δεξιότητες, θα πρέπει να έχεις και να μπορείς να ακολουθήσεις ένα πλάνο, προσαρμοσμένο σε εσένα, στα δικά σου θέλω και μπορώ, στα δικά σου μέτρα. Το πλάνο αυτό θα πρέπει να είναι βασισμένο στις ήδη υπάρχουσες ικανότητες και δεξιότητες σε πρώτη φάση, και σε δεύτερη φάση, να είναι βασισμένο σε δεξιότητες και ικανότητες που θα πρέπει να αποκτήσεις για να προχωρήσεις ακόμα περισσότερο προς τον στόχο σου.

 

Έτσι δεν θα απογοητευτείς επειδή κυνηγάς κάτι το οποίο στην παρούσα φάση ίσως να μην μπορείς να πετύχεις, και θα μπορείς να ξέρεις τι χρειάζεται για να μπορέσεις να το πετύχεις ξεπερνώντας και αντικαθιστώντας την απογοήτευση με αυτοπεποίθηση. 

 

Κάθε μεγάλος στόχος, πρέπει να αναλύεται σε μικρότερους βραχυπρόθεσμους στόχους. Με αυτή την τεχνική, ξέρεις που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή. Ξέρεις πως ήδη πέτυχες κάτι, πως ήδη έχεις κάνει βήματα προόδου. Και έτσι, ξέροντας τι έχεις ήδη κατακτήσει, είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Και πάντα να κοιτάς το επόμενο βήμα. Αυτό που είναι πιο άμεσο, αυτό που θα σε φέρει ακόμα πιο κοντά στον μεγάλο στόχο. 

Με αυτό τον τρόπο, προχωρώντας βήμα βήμα, είναι πιο εφικτό, πιο ξεκούραστο, πιο ανάλαφρο. Σε γεμίζει αυτοπεποίθηση, σου δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσεις, βλέποντας πως είσαι ικανός για να πετύχεις. 

 

Αν κοιτάς κατευθείαν τον μεγάλο στόχο, ίσως να φανεί μακρινός, άπιαστος. Αν μετρήσεις τα βήματα που χρειάζονται για να φτάσεις σε αυτόν, ίσως να κουραστείς πριν ξεκινήσεις καν. Αν μετρήσεις το πόσο απομένει ακόμα να τον φτάσεις, ίσως να απογοητευτείς και να τα παρατήσεις, γιατί θεωρείς πως έκανες ήδη πολλά , αλλά έχεις ακόμα άλλα τόσα να κάνεις. 

 

Πριν καθορίσεις τους στόχους και το πλάνο σου, θα ήταν χρήσιμο και σημαντικό να ρωτήσεις πρώτα τον εαυτό σου:
•    Πού θα ήθελα να φτάσω; (μεγάλος στόχος)
•     Τι μέσα έχω διαθέσιμα για την επίτευξη αυτού του στόχου;
•    Τι επιπλέον μέσα χρειάζομαι για να μπορώ να προχωρήσω;
•    Ποια πορεία πρέπει να χαράξω για αυτό τον στόχο;
•    Σε πόσα και ποια μικρότερα βήματα πρέπει να διαιρέσω τον στόχο;
•    Σε πιο βήμα βρίσκομαι σήμερα;
•    Σε ποιο βήμα θέλω να φτάσω αύριο;
•    Αυτό που κάνω σήμερα, με φέρνει πιο κοντά στον επόμενο στόχο;
•    Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να έχει ήδη κατακτήσει αυτό τον στόχο;
•    Τι με εμποδίζει να ξεκινήσω άμεσα;

 

Αν δεν κοιτάς εκεί που θες να πας, ο δρόμος θα σε βγάλει προς τα εκεί που κοιτάς.

 

Εμπόδια είναι όσα βλέπεις, όταν πάρεις τα μάτια από τον στόχο.

 

Πάμπος Ευσταθίου                                                                                                
BSc (Hons) Psychology
Systemic/Family Psychotherapist
(Trainee)
Ακαδημίες Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου
Email: pamposef@gmail.com

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ