Που πήγε τόσο ταλέντο;

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Είναι απορίας άξιο, το πώς γίνεται με τόσο ταλέντο που υπάρχει σε νεαρές ηλικίες, με επιτυχίες μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, να βλέπουμε πως λίγοι ανεβαίνουν τα σκαλιά της ομάδας των ανδρών, και ελάχιστοι διαπρέπουν. Βλέπουμε τις ομάδες να προτιμάνε να δώσουν αρκετό χρήμα και να εμπιστευτούν ένα 20χρονο ξένο ή κοινοτικό, παρά να δώσουν θέση σε κάποιο ‘’δικό τους παιδί’’ ίσως και μεγαλύτερο σε ηλικία το οποίο προέρχεται από τις ακαδημίες, αγαπά και την ομάδα ως οπαδός, και έχει έξτρα κίνητρο ‘’να παίξει’’ για την φανέλα κατά τους οπαδούς.

Stoiximan.gr: Παίξε τώρα με 100€ bonus. 

 

Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη ποδοσφαιρικής παιδείας. Και δυστυχώς αυτή δεν μπορεί να την αποκτήσει κάποιος από την μια στιγμή στην άλλη, αλλά κτίζεται με τα χρόνια, με την τριβή, και με την σωστή καθοδήγηση από τους προπονητές αλλά και τους γονείς των ποδοσφαιριστών. Όταν λέμε ποδοσφαιρική παιδεία, εννοούμε ο ποδοσφαιριστής να σκέφτεται ως ποδοσφαιριστής, αλλά και να ζει ως ποδοσφαιριστής. Για να πετύχει ένας ποδοσφαιριστής χρειάζεται να έχει την ανάλογη νοοτροπία, την ποδοσφαιρική νοοτροπία.

 

Η ποδοσφαιρική παιδεία θα έλεγα πως συμπεριλαμβάνει τα εξής:

  • Θέληση από τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να πετύχει
  • Σωστά κίνητρα ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο
  • Η σωστή αντίληψη για τις απαιτήσεις του αθλήματος
  • Σωστή στήριξη από την οικογένεια του ποδοσφαιριστή
  • Επαγγελματική και καταρτισμένη προπονητική ομάδα

 

 

Σε κάθε τομέα της ζωής μας, η θέληση είναι το Α και το Ω για κάθε μας προσπάθεια. Και όταν λέμε θέληση, σημαίνει να είναι διατεθειμένος κάποιος να κάνει ότι χρειαστεί για να πετύχει. Να είναι διατεθειμένος να κάνει θυσίες, να εργαστεί  σκληρά αλλά και επιπλέον όπου και όταν χρειάζεται. Να αντέξει στην ιδέα πως όταν οι φίλοι του βρίσκονται διακοπές, αυτός πρέπει να προπονείται και να κοιμάται νωρίς.  Να αντέχει την σκέψη πως όταν οι φίλοι του βγαίνουν για ποτό, αυτός πρέπει να πάει να ξαπλώσει. Με λίγα λόγια, αν θέλει πραγματικά να πετύχει, πρέπει να είναι έτοιμος να ‘υποφέρει’, να ζει έξω από την ‘ζώνη άνεσης’ του, γιατί εκεί γίνονται όλα τα μεγάλα πράγματα.

 

Ένας άλλος παράγοντας είναι ο ποδοσφαιριστής να έχει τα σωστά κίνητρα. Παρατηρείται πως πολλά παιδιά σταματάνε το ποδόσφαιρο όταν είναι καθαρά επιλογή τους να συνεχίσουν ή όχι. Αυτό συνήθως συμβαίνει, γιατί οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους είτε για να ασχοληθούν, είτε για να γίνουν οι καλύτεροι. Αυτό επιφέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Η πίεση είναι τεράστια για τα μικρά παιδιά, που καταλήγουν να παίζουν ποδόσφαιρο απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τους γονείς τους. Όσο καλοί και να είναι, όσο και αν αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, ‘αναγκάζονται’ να σταματήσουν γιατί πλέον το ποδόσφαιρο δεν τους προσφέρει καμιά ικανοποίηση. Είτε από άγχος και πίεση, είτε από κάποιου είδους εκδίκησης προς τους πιεστικούς γονείς.

 

Παρατηρείται επίσης οι νεαροί ποδοσφαιριστές να έχουν ως κίνητρο την μεγάλη ζωή, τη δόξα την αναγνώριση και την φήμη των μεγάλων ποδοσφαιριστών. Αυτό δεν είναι καθόλου κακό, μόνο που ξεκινούν να τα επιδιώκουν πριν να παίξουν καλά καλά ποδόσφαιρο. Φαίνετε πολλές φορές η δίψα για προβολή  και αναγνώριση να είναι μεγαλύτερη από την δίψα για ποδόσφαιρο. Έτσι το ενδιαφέρων τους επικεντρώνεται στο πώς να προβληθούν με διάφορους τρόπους παρά στο πώς να προπονηθούν , για να πετύχουν όλα αυτά που θέλουν.

Τα σωστά κίνητρα, οδηγούν στην κατάλληλη αντίληψη και νοοτροπία για το άθλημα, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας. Πρέπει το άθλημα να γίνει πάθος, να γίνει σκοπός ζωής, και όχι απλά τρόπος να περνά την ώρα ευχάριστα, αν επιθυμεί ο αθλητής να κάνει καριέρα.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την συνεχή βελτίωση, είναι η συνεχής προσπάθεια. Η πεποίθηση πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Βλέπω πολλές φορές γονείς αλλά και προπονητές, στην προσπάθειά τους να τονώσουν το ηθικό των νεαρών και επίδοξων ποδοσφαιριστών, να τους βομβαρδίζουν συνεχώς με επευφημίες, με μπράβο κλπ. Η σημασία της αναγνώρισης και της επιβράβευσης είναι τεράστια ειδικά στις αναπτυξιακές ηλικίες, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείτε σωστά και με μέτρο.

Σε νεαρή ηλικία, ο ποδοσφαιριστής δυσκολεύεται να διαχειριστεί την επιτυχία αλλά και την αποτυχία. Τα συνεχόμενα και χωρίς ιδιαίτερο λόγο ‘Μπράβο’, είναι  πιθανό να προκαλέσουν στον αθλητή την πεποίθηση πως είναι ο καλύτερος, και πως δεν χρειάζεται να βελτιωθεί περισσότερο. Και αυτή η πεποίθηση είναι που δεν θα τον αφήσει να προχωρήσει. Είδαμε πολλές φορές ποδοσφαιριστές χωρίς ιδιαίτερο ταλέντο να κάνουν καριέρα, και ποδοσφαιριστές με πλούσιο ταλέντο να χάνονται. Και η διαφορά είναι η σκληρή δουλειά και η πεποίθηση για τον εαυτό τους. Ενώ ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής θεωρεί πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δουλειά, ο μέτριος ποδοσφαιριστής ξέρει πως μόνο με σκληρή δουλειά και συνεχή προσπάθεια θα πετύχει αυτό που θέλει, με αποτέλεσμα να βελτιώνετε συνεχώς και να πετυχαίνει τον στόχο του.

 

Όπως είδαμε πιο πάνω η οικογένεια του νεαρού ποδοσφαιριστή έχει καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο. Πρέπει να αναγνωρίζει και να αποδέχεται σε πρώτη φάση την επιθυμία ή όχι του νεαρού, αν και σε τι βαθμό θέλει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία του νεαρού. Πρέπει επίσης να αποδεχτεί το επίπεδο και την ικανότητα του νεαρού, ώστε να μην πιέζει χωρίς λόγο. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες ικανότητες.  Θα πρέπει να στηρίζει το παιδί του, να το κάνει να πιστεύει στον εαυτό του, αλλά σε καμιά περίπτωση να μην το κάνει να νιώσει πως δεν χρειάζεται να προσπαθεί συνεχώς.

Επειδή όμως οι περισσότεροι γονείς δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένοι, βλέπουν αυτά που βλέπουν με βάση τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους, είναι εκεί που πέφτει και το περισσότερο βάρος στην προπονητική ομάδα της κάθε ακαδημίας. Είναι καθήκον της προπονητικής ομάδας να εφοδιάσει τους νεαρούς ποδοσφαιριστές με όλα όσα απαιτούνται για να αποκτήσει ποδοσφαιρική παιδεία και νοοτροπία. Είναι καθήκον της να επιμορφώσει κατάλληλα και τους γονείς ώστε να είναι άξιοι συνεργάτες στο έργο αυτό. Πρέπει να μεταδώσει στους ποδοσφαιριστές την κατάλληλη παιδεία και νοοτροπία, να τους βοηθήσεις την στοχοθεσία, αλλά και στον σχεδιασμό πλάνου για την επίτευξη των στόχων τους. Πρέπει με λίγα λόγια να δώσει όλα όσα χρειάζεται κάθε ποδοσφαιριστής να έχει ως βάση σε τέτοια ηλικία, ώστε η επιτυχία να εξαρτάτε μόνο από την θέληση και ικανότητα του αθλητή.

Το κάθε κομμάτι της ποδοσφαιρικής παιδείας, καλλιεργείται πάντα σταδιακά και ανάλογα με την ηλικία του ποδοσφαιριστή. Κάθε ηλικία αλλά και κάθε άτομο ξεχωριστά έχει τον δικό του τρόπο και ρυθμό εκμάθησης, και βάση αυτού πρέπει να κινούνται οι ρυθμοί. Και είναι καθήκον της εκάστοτε προπονητικής ομάδας, να αναγνωρίζει και να μεταφέρει με τον σωστό τρόπο, τα σωστά εφόδια, την σωστή στιγμή.

Στο χέρι είναι λοιπόν των ομάδων, να δώσουν την πρέπουσα σημασία στις αναπτυξιακές τους ομάδες ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες για την μετατροπή ταλέντων σε ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές. Είναι όμως και στο χέρι του κάθε επίδοξου ποδοσφαιριστή, να ψάξει και από μόνος του το πώς θα βελτιωθεί, να προπονηθεί περισσότερο, να μορφωθεί ποδοσφαιρικά περισσότερο.

 

Όπως είχε πει και ο μεγάλος Γάλλος ποδοσφαιριστής Thierry Henry

‘ΤΡΩΩ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ, ΑΝΑΠΝΕΩ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΡΕΛΛΟΣ, ΑΠΛΑ ΠΑΘΙΑΣΜΕΝΟΣ’

 

 

 

Πάμπος Ευσταθίου                                                                                               

BSc (Hons) Psychology

Systemic/Family Psychotherapist

(Trainee)

Ακαδημίες Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου

Email: pamposef@gmail.com

 

Ο Πάμπος Ευσταθίου είναι απόφοιτος του Open University of London, όπου απέκτησε το πτυχίο BSc (Hons) in Psychology. Είναι μέλος του ΣΕΨ (Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων) ως Πτυχιούχος Ψυχολόγος,. Το 2014 ξεκίνησε την εκπαίδευση στην Συστημική /Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου του οποίου ως απόφοιτος, θα είναι αναγνωρισμένο μέλος της  Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA)  και θα αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP). Τη σεζόν 2015-2016 υπήρξε μέλος της προπονητικής ομάδας ανδρών της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, και ταυτόχρονα μέλος της υποστηρικτικής ομάδας των ακαδημιών της, με τη συνεργασία σε επίπεδο ακαδημιών  να επεκτείνεται και για την φετινή σεζόν. 

 

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ