Ο ρόλος και η χρησιμότητα της Ψυχολογίας στον αθλητισμό (Μέρος 2ο)

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Ο ρόλος και η χρησιμότητα της Ψυχολογίας στον αθλητισμό

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ
ΜΕΡΟΣ 2ο

Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο, ο ρόλος του ψυχολόγου στον αθλητισμό, δεν αφορά μόνο την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε αθλητή. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσύνθετος και πολυδιάστατος. Ο κάθε αθλητής, όπως και κάθε άνθρωπος ανήκει σε διάφορα συστήματα. Ένα σύστημα είναι με τον εαυτό του, άλλο σύστημα είναι με τον προπονητή του, άλλο με τους συναθλητές του κλπ. Ο κάθε αθλητής αλληλεπιδρά με τα συστήματα στα οποία ανήκει, καθώς επίσης και τα συστήματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Stoiximan.gr: Παίξε τώρα με 100€ bonus.

Με βάση το πιο πάνω, η ανάπτυξη της προσωπικότητας του και μόνο, ίσως να μην είναι αρκετή. Χρήσιμο θα ήταν ο αθλητής να μπορεί να διαχειριστεί τον εκάστοτε ρόλο του σε κάθε σύστημα που ανήκει, αλλά και να είναι σε θέση να διαχειρίζεται την πιθανή σύγκρουση των ρόλων του που έχει, ως μέλος των διαφόρων συστημάτων στα οποία ανήκει.  Ο αθλητής δεν υπάρχει, ζει και δρα σε ένα απόλυτο κενό μόνος του, αλλά συνεργάζεται ή και αλληλεπιδρά με τον εαυτό του, τον προπονητή του, την ιατρική του ομάδα όταν χρειαστεί, με συναθλητές του (ειδικά σε ομαδικά αθλήματα) αλλά και με τους αντιπάλους του. 

Μια πρόκληση για τον αθλητή, είναι να βρει τον τρόπο να διαχειρίζεται όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις με τρόπο χρήσιμο και αποδοτικό για τον ίδιο, αλλά και να μην επηρεάζεται αρνητικά από αυτά. 

Ο αυστραλός πρώην διαφημιστής και συγγραφέας Bryce Courtney , στο βιβλίο του The Power of One (1992) αναφέρει χαρακτηριστικά:
“Το μυαλό είναι ο αθλητής. Το σώμα απλά χρησιμοποιείται για να τρέξει κάποιος γρηγορότερα ή για μεγαλύτερη απόσταση, να πηδήξει ψηλότερα, να σουτάρει πιο ίσια, να κλωτσήσει καλύτερα, να κολυμπήσει πιο γρήγορα,  να κτυπήσει πιο πέρα, να ρίξει γροθιές καλύτερα”

Το σώμα ακολουθεί το μυαλό. Το μυαλό δίνει εντολές στο σώμα για το πώς να αντιδράσει σε κάθε ερέθισμα. Σε πολλά αθλήματα απαιτείται η αυτοματοποίηση των κινήσεων , η αντανακλαστική αντίδραση σε κάθε ερέθισμα, ώστε ο αθλητής να κερδίζει χρόνο και ταυτόχρονα να παίρνει την σωστή απόφαση. Ένα απλό καθημερινό παράδειγμα, είναι το βάδισμα, το οποίο αν και πολύπλοκη διαδικασία, την εκτελούμε αυτόματα, χωρίς να σκεφτόμαστε την κάθε μας κίνηση. Έτσι και στον αθλητισμό, όπου ο χρόνος δεν είναι σχεδόν ποτέ σύμμαχος, απαιτείται ο αθλητής να λειτουργεί πολλές φορές αυτόματα, και να έχει ταχύτερη αντίληψη και σκέψη από τον αντίπαλό του. Είναι σημαντικό ο κάθε αθλητής, παράλληλα με το σώμα του, να προπονεί και το μυαλό του, ώστε το σώμα να μπορεί να υπακούει στις οδηγίες του. 

 

Πιο κάτω μπορούμε να δούμε μερικούς από τους τομείς στους οποίους ένας ψυχολόγος μπορεί να φανεί χρήσιμος σε ένα αθλητή, ένα προπονητή, ή και μια ομάδα:
•    Εκμάθηση Ψυχολογικών τεχνικών
•    Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης
•    Διαχείριση Άγχους και πίεσης επίτευξης στόχων
•    Διαχείριση Συναισθημάτων (αρνητικών και θετικών)
•    Αυτογνωσία και Αυτοκριτική / Αποδοχή κριτικής
•    Γενική αντίληψη του αθλήματος αλλά και του ρόλου του αθλητή σε αυτό
•    Ταχύτητα σκέψης και λήψης αποφάσεων
•    Καθαρό μυαλό / Αύξηση Αυτοσυγκέντρωσης και προσοχής
•    Καθορισμός στόχων και πλάνο προς επίτευξη αυτών
•    Προσαρμογή σε νέα δεδομένα
•    Χτίσιμο νοοτροπίας νικητή- Θετική Σκέψη
•    Σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρώνετε ο αθλητής
•    Η έννοια του να αγωνίζεται σε ομάδα
•    Εξεύρεση κινήτρων
•    Ψυχολογική αντιμετώπιση τραυματισμών

Όπως φαίνεται,  όλα τα πιο πάνω είναι σχετικά και αλληλένδετα μεταξύ τους, με ένα κοινό παρονομαστή, τον αποτελεσματικό τρόπο σκέψης, την νοοτροπία δηλαδή του αθλητή. Με την κατάλληλη νοοτροπία ακολουθούν και οι ανάλογες πράξεις, έχοντας έτσι ο αθλητής αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας. 
Και όταν ο αθλητής ανακαλύψει το πώς δουλεύει το ανθρώπινο μυαλό σε σχέση με αυτά που θέλει να πετύχει, τότε σύντομα θα αντιληφθεί πως οι δυνατότητές του είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ίσως φανταζόταν. 

Πάμπος Ευσταθίου                                                                                                
BSc (Hons) Psychology
Systemic/Family Psychotherapist
(Trainee)
 

Ο Πάμπος Ευσταθίου είναι απόφοιτος του Open University of London, όπου απέκτησε το πτυχίο BSc (Hons) in Psychology. Είναι μέλος του ΣΕΨ (Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων) ως Πτυχιούχος Ψυχολόγος,. Το 2014 ξεκίνησε την εκπαίδευση στην Συστημική /Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου του οποίου ως απόφοιτος, θα είναι αναγνωρισμένο μέλος της  Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA)  και θα αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP). Τη σεζόν 2015-2016 υπήρξε μέλος της προπονητικής ομάδας ανδρών της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, και ταυτόχρονα μέλος της υποστηρικτικής ομάδας των ακαδημιών της, με τη συνεργασία σε επίπεδο ακαδημιών  να επεκτείνεται και για την φετινή σεζόν. 

 

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ