Ο ρόλος και η χρησιμότητα της Ψυχολογίας στον αθλητισμό

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Η ψυχολογία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο σε όλες τς πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης και αποτελεί έναν τομέα που καθορίζει πολλά στον αθλητισμό. Ο ψυχολόγος Πάμπος Ευσταθίου γράφει στο Balla για την συνεργασία με τον αθλητή.

Stoiximan.gr: Παίξε τώρα με 100€ bonus.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΗ

ΜΕΡΟΣ 1ο

Σχεδόν καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε για κάποιον αθλητή, πως δεν ήταν στην μέρα του, ήταν θέμα ανεβασμένης ψυχολογίας, δεν έγινε σωστή διαχείριση της πίεσης, το άγχος του βάραινε τα πόδια, δεν είχε καθαρό μυαλό, έχει νοοτροπία νικητή, κλπ.

Τι πραγματικά σημαίνουν όλα αυτά; Κατά πόσο μπορούν να είναι οι πραγματικοί λόγοι μιας επιτυχίας/ αποτυχίας, και κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να είναι απλά δικαιολογίες; Ποια η σχέση τους με την Ψυχολογία και πόσο τελικά επηρεάζει η ψυχολογία κάποιου αθλητή την απόδοσή του, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό;
Με τον όρο «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ» πολλοί ίσως να φαντάζονται πως απλά σημαίνει ένας αθλητής να νιώθει καλά, να μην τον απασχολεί κάποιο πρόβλημα την ώρα του αγώνα, και να μην έχει άγχος. Άλλοι ίσως να θεωρούν πως όταν ένας αθλητής συνεργαστεί με κάποιο ψυχολόγο, σημαίνει αυτόματα πως κάποιο σοβαρό πρόβλημα τον βασανίζει. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της αντίληψης που έχει ο κόσμος για την έννοια, την ιδιότητα και τον ρόλο του ψυχολόγου στην ζωή μας. Τα πιο πάνω, αν και πολύ σημαντικά για την επίδοση κάποιου αθλητή, δεν είναι τα μοναδικά που αφορούν τον τομέα «ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ».

Ο κάθε αθλητής, όπως και κάθε άνθρωπος ανήκει σε διάφορα συστήματα. Ένα σύστημα είναι με τον εαυτό του, άλλο σύστημα είναι με τον προπονητή του, άλλο με τους συναθλητές του κλπ. Ο αθλητής αλληλεπιδρά με τα συστήματα στα οποία ανήκει, καθώς επίσης και τα συστήματα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. 

Η ψυχολογία έχει να κάνει καθαρά με τον τρόπο σκέψης του αθλητή, και με το πώς αυτός τον επηρεάζει στην προπόνηση, στη βελτίωση, στον αγώνα και στην αντιμετώπιση των διαφόρων σχετικών και άσχετων με το άθλημά του καταστάσεων. Ο τρόπος σκέψης είναι αυτός που θα βοηθήσει τον αθλητή ώστε να επικεντρωθεί στα σημαντικά για αυτόν σημεία, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, να διαχειριστεί την πίεση και το άγχος, να εντοπίσει το τι θα ήταν χρήσιμο για αυτόν να βελτιώσει, να καθορίσει τους στόχους του αλλά και να ετοιμάσει το πλάνο προς επίτευξή τους. 

Η ψυχολογία στον αθλητισμό έχει ως στόχο την αξιολόγηση βασικών στοιχείων της προσωπικότητας του αθλητή μέσω συνέντευξης και ερωτηματολογίων αυτό-αναφοράς. Με βάση την ψυχολογική αξιολόγηση των αθλητών και την καταγραφή των ψυχολογικών του χαρακτηριστικών σε αγωνιστικές συνθήκες καθώς και σε συνθήκες προπόνησης, θέτονται οι στόχοι της συνεργασίας, με κύρια κατεύθυνση και επιδίωξη την ικανοποίηση των αναγκών του αθλητή. Έτσι, ο αθλητής με τον ψυχολόγο, θέτουν από κοινού τους στόχους και το πλάνο συνεργασίας τους, και σταδιακά προχωρούν στην εκμάθηση τεχνικών και ανάπτυξης δεξιοτήτων. Παράλληλα, η συνεργασία αποβλέπει στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και στον έλεγχο των σκέψεων και των συναισθημάτων. Το «κέντρο» της συνεργασίας είναι και παραμένει ο αθλητής, πάνω στον οποίο προσαρμόζεται το πλάνο συνεργασίας, μεταξύ εκείνου και του Ψυχολόγου. Για την βελτίωση των επιδόσεων στον αθλητισμό, παράλληλα με τη σωματική προπόνηση μπορεί να πραγματοποιείται η ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή. Ο ψυχολόγος εκτός από την αντιμετώπιση προβλημάτων, βοηθάει και κατευθύνει τον αθλητή να προετοιμαστεί κατάλληλα με στόχο την καλύτερη αθλητική επίδοση.

Ως συμπέρασμα, θα μπορούσε κάποιος να πει πως ο ρόλος αλλά και η χρησιμότητα της Ψυχολογίας στον αθλητισμό, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να αισθάνεται καλά ένας αθλητής και να μην αγχώνεται. Με βάση τα πιο πάνω, δεν είναι απαραίτητο κάποιος αθλητής να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα για να συνεργαστεί με Ψυχολόγο. Αντιθέτως, η συνεργασία με τον Ψυχολόγο, μπορεί να βοηθήσει τον αθλητή να βελτιωθεί, και να ταξιδέψει με το μυαλό του σε μονοπάτια επιτυχίας που είτε δεν φαντάστηκε, είτε δεν έδωσε την απαιτούμενη σημασία είτε δεν γνώριζε πώς να τα διαβεί. Στο κάτω κάτω ο Ψυχολόγος, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα Προπονητή του Μυαλού. Και όπως ένας αθλητής γυμνάζει, προπονεί, και δυναμώνει το σώμα του, με τον ίδιο τρόπο μπορεί να δυναμώσει να προπονήσει και να γυμνάσει και το μυαλό του. 

Νους υγιής εν σώματι υγιές

Πάμπος Ευσταθίου                                                                                                
BSc (Hons) Psychology
Systemic/Family Psychotherapist
(Trainee)
 

Ο Πάμπος Ευσταθίου είναι απόφοιτος του Open University of London, όπου απέκτησε το πτυχίο BSc (Hons) in Psychology. Είναι μέλος του ΣΕΨ (Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων) ως Πτυχιούχος Ψυχολόγος,. Το 2014 ξεκίνησε την εκπαίδευση στην Συστημική /Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου του οποίου ως απόφοιτος, θα είναι αναγνωρισμένο μέλος της  Ευρωπαϊκής Εταιρείας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA)  και θα αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Ψυχοθεραπείας (ECP). Τη σεζόν 2015-2016 υπήρξε μέλος της προπονητικής ομάδας ανδρών της Νέας Σαλαμίνας Αμμοχώστου, και ταυτόχρονα μέλος της υποστηρικτικής ομάδας των ακαδημιών της, με τη συνεργασία σε επίπεδο ακαδημιών  να επεκτείνεται και για την φετινή σεζόν. 

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ