Ο Τσάβι Ρόκα αρθρογραφεί στο Balla για τον τεράστιο Γιόχαν Κρόιφ!

Ο Τσάβι Ρόκα έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές για τις επιρροές του από την Μπαρσελόνα και τον Γιόχαν Κρόιφ. Είναι ο καταλληλότερος, λοιπόν, να μας μιλήσει για τον τεράστιο Κρόιφ! Το Balla απευθύνθηκε στον τεχνικό διευθυντή της ΑΕΚ, προκειμένου να μας πει τι εστί Γιόχαν Κρόιφ. Τον έχει ζήσει άλλωστε από κοντά στην Μπαρσελόνα.

 

Stoiximan.gr: Παίξε τώρα με 100€ bonus.

 

Ιδού τι μας είπε:
“Δεν πρόκειται να ανακαλύψω εγώ τι ήταν ο Γιόχαν Κρόιφ ως παίκτης και ως προπονητής, το γνωρίζει όλος ο κόσμος αυτό. Έχει αφήσει το στίγμα του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, στον τρόπο αντίληψης του ποδοσφαίρου. 

Ήταν πρωτοπόρος ως προπονητής στην Μπαρσελόνα και όλοι οι προπονητές που έχουν κάνει τεράστιες επιτυχίες στην Μπάρσα τα τελευταία χρόνια, κυρίως ο Πεπ Γκουαρντιόλα και ο Λουίς Ενρίκε αλλά όχι μόνο αυτοί, τις έχουν κάνει ακολουθώντας τη δική του φιλοσοφία. Αυτός έθεσε τις βάσεις και το ποδόσφαιρο θα πρέπει να τον ευγνωμονεί. 

Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε κοντά του στην Μπαρσελόνα, είτε στην πρώτη ομάδα, είτε στις ακαδημίες, έχουμε πάρει τις ιδέες του, μας έχει στιγματίσει η φιλοσοφία του. 

Εγώ προσωπικά ταυτίζομαι με τον τρόπο που αντιλαμβανόταν το ποδόσφαιρο και προσπαθώ να μεταφέρω αυτή τη φιλοσοφία όπου βρίσκομαι. Η άποψή του ήταν πως η ζωή είναι πολύ δύσκολη, ο κόσμος έχει πολλά προβλήματα και θέλει να βλέπει ποδόσφαιρο και να το ευχαριστιέται, άρα πρέπει να του προσφέρουμε θέαμα και γκολ. Ήταν μία από τις πολλές ιδέες του για το ποδόσφαιρο.

Ήταν πρωτοπόρος σε πολλά θέματα. Ήθελε η ομάδα του να είναι πρωταγωνίστρια με τη μπάλα, να παίζει επιθετικά. Θυμάμαι ότι μας έλεγε πως δεν τον απασχολεί αν θα δεχτούμε τρία γκολ, εφόσον βάλουμε τέσσερα. Πάντα είχε αυτή την θεωρία. Να παίζουμε επιθετικά για να το απολαμβάνει ο κόσμος.

Ο Κρόιφ υπήρξε καινοτόμος στην Μπαρσελόνα, όχι μόνο στον τρόπο παιχνιδιού της, έναν τρόπο παιχνιδιού που βλέπουμε μέχρι σήμερα. Κατάφερε να αλλάξει και τη νοοτροπία του συλλόγου, ενός συλλόγου που δεν κέρδιζε πολλούς τίτλους. Ο Κρόιφ κατάφερε να κερδίζει τίτλους διαμορφώνοντας και τη συγκεκριμένη ταυτότητα που έχει ακόμη και σήμερα η ομάδα, κατάφερε να κερδίζει τίτλους η Μπαρσελόνα με θεαματικό ποδόσφαιρο. Κατάφερε να βάλει στη νοοτροπία του συλλόγου ότι καλή μπάλα και τίτλοι είναι πράγματα που συνδυάζονται.

Εγώ ήμουν πολλά χρόνια στις ακαδημίες της Μπαρσελόνα, όταν ο Κρόιφ ήταν προπονητής της πρώτης ομάδας. Όλες οι ομάδες στη Μασία είχαμε την ίδια φιλοσοφία μ’ αυτή που είχε η πρώτη ομάδα. Μαθαίναμε και κάναμε ό,τι και η πρώτη ομάδα. Μαθαίναμε από μικροί τη μοναδική ως σήμερα φιλοσοφία της Μπάρσα.

Βλέπω στα social media αντιδράσεις από όλο τον κόσμο του ποδοσφαίρου, διακρίνει κανείς από τις αντιδράσεις πόσο σπουδαίος υπήρξε και πόσο καθοριστικός ήταν στην εξέλιξη του ποδοσφαίρου. Όχι μόνο στην Μπαρσελόνα, αλλά και στον Άγιαξ, στην Εθνική Ολλανδίας, στο ολλανδικό ποδόσφαιρο γενικότερα. 

Μπορώ να τον χαρακτηρίσω επαναστάτη για τις ιδέες που εφάρμοσε στο ποδόσφαιρο. Όπως έφερε ο Αρίγκο Σάκι κάτι διαφορετικό στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, έτσι έφερε κάτι εντελώς διαφορετικό και ο Κρόιφ, αλλά στην περίπτωσή του αυτό το διαφορετικό ήταν και θεαματικό, θελκτικό.

Αυτό το 3-4-3, για παράδειγμα, που είχε καθιερώσει στην Μπάρσα ήταν η αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου, ήταν η απόδειξη αυτού που έλεγε, πως δεν τον ένοιαζε πόσα γκολ θα δεχτεί η ομάδα του, αρκεί να έβαζε περισσότερα. Και πάντα ξέραμε πως αν δεχόμασταν γκολ, θα βάζαμε περισσότερα. Μας μετέφερε αυτή την αυτοπεποίθηση. 

Πολύ σημαντική ήταν η συνεισφορά του στην ανάδειξη της Μασία. Ήταν ουσιαστικά ο πρώτος που έδωσε τόσες ευκαιρίες σε παίκτες από τις ακαδημίες και το παράδειγμά του ακολούθησαν στη συνέχεια σχεδόν όλοι οι προπονητές της Μπαρσελόνα. Άλλαξε τη φιλοσοφία της ομάδας και χάρη σ’ αυτόν απέκτησε αξία η Μασία και άρχισαν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι παίκτες που προέρχονταν από αυτήν.

Τι αναμνήσεις έχω από την κοινή μας παρουσία στην Μπαρσελόνα; Ήταν πάντα διαφορετικός. Ήταν απρόβλεπτος στις ομιλίες του. Είχε τύχει να τον έχω προπονητή στην πρώτη ομάδα σε κάποια ανεπίσημα παιχνίδια. Πάντα σε εξέπληττε μ’ αυτά που έλεγε πριν τα ματς. Είχε τον τρόπο να σου λέει κάτι που να σου αποσπά την προσοχή από τον αγώνα, ώστε να σε αποφορτίζει και να μπαίνεις στο παιχνίδι πιο ήρεμος, πιο ελεύθερος, με λιγότερο άγχος. “Βγείτε και απολαύστε το”, ήταν η αγαπημένη του φράση που έλεγε πριν από κάθε αγώνα και έχει μείνει στην ιστορία ως η φράση του Κρόιφ που αντικατοπτρίζει και τη φιλοσοφία του για το ποδόσφαιρο.

Πλέον έχει αφήσει το στίγμα του ανεξίτηλο στην Μπαρσελόνα και δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Ο τρόπος παιχνιδιού που βλέπουμε από την Μπαρσελόνα σήμερα δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει. Μπορεί να παίζει καλύτερα ή χειρότερα, αλλά πάντα μ’ αυτό το στιλ θα αγωνίζεται η ομάδα, όποιον προπονητή κι αν έχει. 

Για πολλούς προπονητές η φιλοσοφία του Κρόιφ είναι ένα δόγμα που ακολουθούν πιστά. Κι αυτό είναι μία παρακαταθήκη που αφήνει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Υπάρχει βέβαια ένας μύθος, ότι όσοι έχουν περάσει από την Μπαρσελόνα έχουν πάρει και ακολουθούν τις ιδέες της, αλλά δεν είναι έτσι. Δεν είναι εύκολο να μεταλαμπαδεύσεις αυτές τις ιδέες. Εγώ προσωπικά προσπαθώ να μεταφέρω αυτή τη φιλοσοφία στις ομάδες μου. Και στην ΑΕΚ νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει. Φυσικά δεν γίνεται κάποια σύγκριση με την Μπαρσελόνα. Κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί με την Μπάρσα. Αλλά έχουμε έναν τρόπο παιχνιδιού επηρεασμένο από τη φιλοσοφία αυτή. Από την πρώτη μέρα που ήρθα στην ΑΕΚ είπα ότι θα περάσουμε στην ομάδα αυτό το στιλ. Άλλες φορές μας βγαίνει, άλλες όχι, δεν μπορεί να σου βγαίνει πάντα. Αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αρνηθεί πως έχουμε ένα συγκεκριμένο στιλ που υπηρετούμε.

Αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες κυρίως για τους δικούς του ανθρώπους, όπως και για τον Ζόρντι. Θα ήθελα να τους στείλω να πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια”.