Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά έξι χρόνια μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, ετοιμάζεται να λάβει σάρκα και οστά η «Σχολή εξειδικευμένης σειράς μαθημάτων»  για οδηγούς που παραβιάζουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Το 2018, η Βουλή ψήφισε την τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά την άδεια οδηγού (Περί Άδειας Οδήγησης Νόμος), δίνοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία σχολής για παραβάτες οδηγούς, η οποία θα εβρίσκετο υπό την ευθύνη και την εποπτεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Εντούτοις, η λειτουργία της σχολής παραμένει μέχρι και σήμερα.. στα χαρτιά, παρά το γεγονός πως οι τροχαίες παραβάσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Αξίζει μόνο να σημειωθεί πως από το 2019 μέχρι και το 2023, έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο 216 συμπολίτες μας, με το 2024 να μπαίνει δυστυχώς με τους χειρότερους οιωνούς, αφού μόλις μισή ώρα μετά την έλευση του νέου έτους τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας τραυματίστηκαν θανάσιμα σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεμεσό.

Στη λίστα του 2024 η.. προκήρυξη της προσφοράς  

Τον Αύγουστο του 2023, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με επιστολή που απέστειλε στην τέως Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδου – Προκοπίου, ζητούσε να μάθει, εάν η εν λόγω σχολή έχει ιδρυθεί, μία πενταετία -τότε- μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, απαντώντας στον κ. Θεοπέμπτου, αποκάλυψε πως όχι μόνο η σχολή δεν έχει ιδρυθεί, αλλά το κράτος δεν είχε προβεί ακόμη ούτε στην προκήρυξη των σχετικών προσφορών.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρτσιώτης, στην επιστολή του αναφέρει πως «εντός του 2024, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα προχωρήσει με την προκήρυξη προσφοράς για ανάθεση σε ανάδοχο, ο οποίος θα έχει την ευθύνη λειτουργίας της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών καθώς και την ευθύνη πρόσληψης προσοντούχου διδακτικού προσωπικού».

Όμως ούτε αυτό φαίνεται να γίνεται, από μέρα σε μέρα, αφού όπως σημειώνει ο κ. Χαρτσιώτης «τα έγγραφα του διαγωνισμού έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται για έλεγχο στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ως η Αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων».

Στη Λευκωσία σε πρώτη φάση

Με βάση την έρευνα του Economy Today, στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2024, περιλαμβάνεται κονδύλι που αφορά την αγορά υπηρεσιών για τη λειτουργία της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, συνολικού ύψους €500.000.

Η Σχολή Επιμόρφωσης Οδηγών, που όπως επισημαίνει ο κ. Χαρτσιώτης, αποσκοπεί στην παροχή ευκαιριών σε παραβάτες οδηγούς να αναπτύξουν θετική οδική στάση και συμπεριφορά, κατά τη διακίνησή τους στο οδικό δίκτυο, σε πρώτη φάση, θα γίνει στην Λευκωσία και εάν και εφόσον προκύψει ανάγκη, θα δημιουργηθούν παραρτήματά της και σε άλλες επαρχίες.

Ποιοι θα περνούν από τη Σχολή 

Όπως σημειώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, στην επιστολή του, στις εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων της Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, θα μπορούν να συμμετέχουν παραβάτες οδηγοί οι οποίοι παραπέμπονται από το Δικαστήριο για επανεκπαίδευση στο πλαίσιο εκτέλεσης της ποινής τους, καθώς και εθελοντές παραβάτες οδηγοί για εκπαίδευση, με σκοπό την διαγραφή αριθμού βαθμών ποινής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία υποχρέωση να παρακολουθούν τις προβλεπόμενες εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων και να συμμετέχουν σε ανάλογες εξετάσεις ή πρακτικές εφαρμογές είναι πρόσωπα:

(α) για τα οποία το Δικαστήριο έχει εκδώσει σχετικό διάταγμα

(β) τα οποία έχουν στερηθεί, για οποιοδήποτε λόγο, την άδεια οδήγησής τους από Δικαστήριο για χρονική περίοδο από τρεις μήνες και άνω

(γ) τα οποία έχουν συμπληρώσει 12 βαθμούς ποινής ή περισσότερους, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 20Α του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμου, και στη συνέχεια συμπληρώνουν εκ νέου δώδεκα 12 βαθμούς ποινής εντός ενός έτους από την συμπλήρωση των πρώτων δώδεκα 12  βαθμών ή από την υπέρβαση του ανώτατου ορίου βαθμών ποινής.

Επιπρόσθετα, άτομα τα οποία έχουν συμπληρώσει 10 βαθμούς ποινής και άνω, θα έχουν τη δυνατότητα να αποταθούν στη Σχολή για να αιτηθούν να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες σειρές μαθημάτων, ενώ θα επαφίεται στη Σχολή το κατά πόσο θα γίνεται αποδεκτό το αίτημά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι ολοκληρώνουν την παρακολούθηση της σχετικής σειράς μαθημάτων, αποκτούν δικαίωμα διαγραφής αριθμού βαθμών ποινής, ωστόσο αυτό θα διαφέρει αναλόγως της περίπτωσης.

Για την παρακολούθηση των μαθημάτων, τα τέλη θα καταβάλλονται από τους παραβάτες, εντούτοις, το ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ σε ό,τι αφορά τις ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται, η νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €2.000 ή και στις δύο αυτές ποινές.