Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους ότι το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της συμμαχίας, αλλά δεν παρέδωσαν στο Κίεβο την πρόσκληση ή το χρονοδιάγραμμα για ένταξη που η χώρα επιδιώκει.
Την ίδια στιγμή, το ΝΑΤΟ απέρριψε την απαίτηση για την Ουκρανία να εκπληρώσει το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης Μέλους (MAP), αφαιρώντας ουσιαστικά ένα εμπόδιο στο δρόμο του Κιέβου στη συμμαχία.
«Το μέλλον της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ», ανέφερε μια δήλωση που συμφώνησαν οι ηγέτες την Τρίτη, προσθέτοντας ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση του Κιέβου έχει ξεπεράσει την ανάγκη για Σχέδιο Δράσης Ένταξης.
«Θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», ανέφερε η δήλωση.
Αν και οι ηγέτες δεν διευκρίνισαν τους όρους που πρέπει να πληροί η Ουκρανία, είπαν ότι η συμμαχία θα βοηθήσει το Κίεβο να σημειώσει πρόοδο στη στρατιωτική διαλειτουργικότητα καθώς και σε πρόσθετες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δημοκρατίας και της ασφάλειας.

Ανησυχία για τις «κακόβουλες δραστηριότητες» του Ιράν
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν την Τρίτη ότι ανησυχούν σοβαρά για τις «κακόβουλες δραστηριότητες» του Ιράν εντός των συμμαχικών εδαφών και κάλεσαν την Τεχεράνη να σταματήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας drones.
«Καλούμε το Ιράν να σταματήσει τη στρατιωτική υποστήριξή του στη Ρωσία, ιδιαίτερα τη μεταφορά των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV) που έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν σε κρίσιμες υποδομές, προκαλώντας εκτεταμένες απώλειες αμάχων», ανέφερε η 31-μελής συμμαχία σε μια τελική δήλωση στο σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία.
«Εκφράζουμε τη σοβαρή μας ανησυχία για τις κακόβουλες δραστηριότητες του Ιράν εντός των συμμαχικών εδαφών», κατέληξε.