Έτσι θα είναι το «Limassol Arena»! Η παρουσίαση του νέου γηπέδου Λεμεσού (pics&vids)

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Αγώνες με 0% γκανιότα καθημερινα, Πριμ στο παρολί, Κορυφαίες αναμετρήσεις σε live streaming

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (12/10) δημοσιογραφική διάσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, στην οποία έγινε η παρουσίαση των σχεδίων και των συμβολαίων της ανέγερσης του Νέου Γηπέδου της Λεμεσού.

Διαβάστε επίσης: Ο ΚΟΑ για το νέο ποδοφαιρικό γήπεδο στη Λεμεσό (pics)

Το Balla βρέθηκε στο χώρο και σας μετέφερε όλα όσα αναφέρονται.

Αναλυτικά:

Το παρών τους στο «Σπύρος Κυπριανού» έδωσαν ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, ο πρώτος Λειτουργός των Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρης Παρτέλλας, οι προέδροι της ΑΕΛ, του Απόλλωνα και του Άρη, ο πρώην προπονητής και πρώην βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης και μέλη των διοικήσεων των τριών σωματείων.

12:05

Κλεάνθης Γεωργιάδης – Πρόεδρος ΚΟΑ

«Καθυστέρησε 20 χρόνια η σημερινή ημέρα. Η Λεμεσός αποκτά επιτέλους νέο και σύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι μετά από επίμονες και συγκροτημένες προσπάθειες αυτό το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα. Έγινε κατορθωτό χάρης στην ενεργώ εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Χωρίς μεγάλα λόγια και επιμονή, η συνεργασία πάντοτε φέρνει αποτελέσματα. Σήμερα η Λεμεσός αποκτά νέο γήπεδο».

12:15

Προβλήθηκε βίντεο με πλάνα από όλους του χώρους του νέου γηπέδου, το οποίο θα είναι έτοιμο για χρήση με την έναρξη της σεζόν 2020-21.

Τα σχέδια για την κατασκευή του νέου γηπέδου της Λεμεσού έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Κονταρίδη που εδρεύει στη Ξάνθη.

Η χωρητικότητα του θα είναι 13 000 και θα στοιχήσει 29,3 εκατομμύρια ευρώ.

Θα ανεγερθεί στην κοινότητα Κολοσσίου, μεταξύ των Λεωφόρων Σπύρου Κυπριανού, Τάσου Ισαάκ και του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Πάφου. Η τοποθεσία αυτή έχει επιλεγεί για τους εξής λόγους:

(α) για την ευκολία προσβασιμότητας της από τον αυτοκινητόδρομο, η οποία ενισχύεται με σημαντικές βελτιωτικές εργασίες του οδικού δικτύου που θα γίνουν από το Τμήμα Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ),

(β) επειδή η κατασκευή του έργου δεν αναμένεται να επιβάλει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην γύρω περιοχή και

(γ) για να απομακρυνθούν οι κίνδυνοι και ζημιές περιουσιών περιοίκων, λόγω ενεργειών χουλιγκανισμού,  στην περιοχή του Τσιρείου Σταδίου (κέντρο της πόλης) που διεξάγονται σήμερα οι ποδοσφαιρικοί αγώνες.

Το έργο αυτό θεωρείται επιβεβλημένο, εφόσον η Λεμεσός που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου με πληθυσμό πέραν των 105.000, διαθέτει μόνο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο (το Τσίρειο), στο οποίο επιτρέπεται διεξαγωγή αγώνων Α’ Κατηγορίας και το οποίο παράλληλα εξυπηρετεί και τον κλασσικό αθλητισμό της πόλης και επαρχίας Λεμεσού, διότι διαθέτει τον κατάλληλο στίβο.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από το κράτος.  Σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε από τον οίκο “KPMG” (χρονικός ορίζοντας μελέτης 10 χρόνια), φαίνεται ότι η ανάπτυξη δεν θα ήταν βιώσιμη χωρίς κρατική ενίσχυση.  Η πιο πάνω μελέτη έχει δείξει επίσης, ότι η λειτουργία του σταδίου θα είναι οριακά κερδοφόρα και έτσι δεν θα παρίσταται ανάγκη επιπρόσθετης κρατικής ενίσχυσης πέραν της αρχικής για σκοπούς κατασκευής του έργου.

Για το θέμα αυτό καθώς επίσης και της κρατικής ενίσχυσης έχει υποβληθεί σχετική έκθεση/αίτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) μέσα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οδηγίας περί αθέμιτου ανταγωνισμού και αναμένεται η έγκριση της.  Όποια όμως να είναι η απάντηση της Επιτροπής, ο ΚΟΑ έχει επεξεργαστεί εναλλακτικά σενάρια για να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο.

Οι κυρίως χρήστες του γηπέδου αυτού, θα είναι τα τρία ποδοσφαιρικά σωματεία της Λεμεσού, ΑΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ και ΑΡΗΣ.  Το στάδιο θα μπορεί παράλληλα να χρησιμοποιείται και από τις Εθνικές Ομάδες της Κύπρου και από άλλες ομάδες για αγώνες που απαιτούν την διεξαγωγή αγώνων σε αυτή την κατηγορία.

Η ανάπτυξη αυτή που περιλαμβάνει και βοηθητικά γήπεδα, θα χρησιμοποιείται για προπονητικούς σκοπούς, από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου των ομάδων, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της γύρω περιοχής.  Επίσης το γήπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς όπως συναυλίες, πολιτιστικούς σκοπούς, διοργανώσεις, εκθέσεις αλλά και για άλλα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα.  Τέλος, το γήπεδο θα μπορεί να χρησιμοποιείται για σκοπούς αθλητικού τουρισμού.

12:30

Δημήτρης Παρτέλλας – Τεχνικές Υπηρεσίες

«Το γήπεδο αυτό θα πληροί όλες τις προδιαγραφές της κατηγορίας 4 (ΕΛΙΤ) της UEFA, η οποία είναι η ψηλότερη κατηγορία ποδοσφαιρικών γηπέδων.  Δηλαδή θα μπορεί να φιλοξενεί οποιοδήποτε ευρωπαϊκό αγώνα των πρωταθλημάτων UEFA Champions League και UEFA Europa League, καθώς επίσης και άλλους διεθνείς αγώνες.  Θα διαθέτει όλους τους χώρους, εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις ενός σύγχρονου σταδίου.  Θα διαθέτει στέγαστρο που καλύπτει 100% τις θέσεις, θα διαθέτει 4 μονάδες αποδυτηρίων, όλους τους απαιτούμενους χώρους των ΜΜΕ, θέσεις επισήμων, κλειστούς χώρους επισήμων, εγκαταστάσεις προσβάσεις και θέσεις για ΑΜΕΑ, Σύστημα Κλειστού Κυκλώματος Τηλεόρασης, καφετέριες-κυλικεία, καταστήματα-μπουτίκ και βοηθητικά γήπεδα.»

12:45

Ερωτήσεις

Από Πανίκο Λεωνίδου (Βουλευτής ΔΗΚΟ):

Για τον θέμα ασφάλειας και χούλιγκανισμού…

Απαντά ο Κλεάνθης Γεωργιάδης…

«Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας. Υπάρχει κλειστό κύκλωμα και ίσως και η κάρτα φίλαθλου να βοηθήσει. Έξω από το γήπεδο οι είσοδοι και έξοδοι βοηθούν επίσης. Το γήπεδο μπορεί να εκκενωθεί σε 8 λεπτά και θα γίνεται ταυτοποίηση όλων των φιλάθλων».

Ανδρεας Μιχαηλίδης: Πιο είναι το χρονοδιάγραμμα;

Απαντά ο Κλεάνθης Γεωργιάδης…

«Το χρονοδιάγραμμα λέει ότι θα προκυρηχθεί το έργο στις 18 Οκτωβρίου. Μετά ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός θα είναι μέχρι μέσα Δεκεμβρίου. Μετά ένα μήνας θέλει η αξιολόγηση. Υπάρχουν 15 μέρες για τυχόν ενστάσεις. Λογικά Μάρτη του 2018 μπαίνουν μπουλντόζες και Μάη του 2020 θα είναι έτοιμο. Όλα θα είναι έτοιμα τον Μάιο, δεν θα υπάρχει άλλη φάση».

Ανδρεας Μιχαηλίδης: Για την χρηματοδότηση…

Απαντά ο Κλεάνθης Γεωργιάδης…

«Δεν θα αποκαλύψουμε τα εναλλακτικά σενάρια στον αέρα. Το έργο θα γίνει όπως και να έχει. Θα έχει 4 εκατομμύρια έξτρα για το ίδιο δίκτυο».

Ανδρεας Μιχαηλίδης: Ποιο θα είναι το καθεστώς διαχείρισης;

Απαντά ο Κλεάνθης Γεωργιάδης…

«Είναι ξεκάθαρο ότι ο μισθωτής της γης είναι τα τρία σωματεία. Το γήπεδο ανήκει στα σωματεία. Για τα επόμενα 99 χρόνια».

Φωτορεπορτάζ:

Οι εικόνες από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Πέτρου Κονταρίδη με μακέτες για το κοινό γήπεδο του Απόλλωνα, της ΑΕΛ και του Άρη:

BET ON ALFA: Παίξε online και πάρε Bonus 100% με την πρώτη κατάθεση μέχρι 100 Ευρώ