Οι ποδοσφαιριστές που σπάνε τα στερεότυπα

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Live Streaming, παιγνίδια με 0% γκανιότα και τα περισσότερα ειδικά στοιχήματα!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει με αφορμή το μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ηριάννα Β.Λ για την γενιά των παικτών που σπάει τη φούσκα του ποδοσφαιρικού lifestyle.

 Ακριβά αυτοκίνητα, μπουζούκια,, mainstream μονοπάτια χαραγμένα εδώ και χρόνια. Συνηθισμένος τρόπος ζωής για τα παιδιά που μπαίνουν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπήρχαν πάντα εκείνοι που παρέκκλιναν της πορείας. Άλλοι το έκαναν γνωστό, άλλοι το κρατούσαν για την πάρτη τους, απέφευγαν τα πολλά-πολλά και οι εκτός γηπέδου δραστηριότητές τους διέφεραν πολύ από τα καθιερωμένα. Οι κοινωνικές ζυμώσεις των τελευταίων χρόνων ωστόσο κάνουν ακόμα περισσότερους να αλλάξουν διαδρομή.Η κίνηση αλληλεγγύης που έγινε για την Ηριάννα Β.Λ από αθλητές ως επί το πλείστον από το χώρο του ποδοσφαίρου είναι πρωτοφανής. Όχι μόνο διότι κάποιοι αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές τους για ένα κοινωνικό ζήτημα, αλλά κυρίως γιατί αποφάσισαν να το κάνουν για ένα θέμα που αρκετοί καλοθελητές θα μπορούσαν να ερμηνεύσουν κατά το δοκούν. Για ένα ζήτημα που παράγοντες βγαλμένοι από τον όμορφο κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να τους βάλουν χέρι. Μην νομίζετε ότι δεν τα σκέφτηκαν αυτά. Δουλεύοντας σε ένα σύστημα με στενά όρια, πολλές φορές αναγκάζεσαι να περιοριστείς κι εσύ.  Έσπασαν όμως τους φόβους και τις αμφιβολίες, μαζί με τα στερεότυπα.

«Και πόσοι από δαύτους ξέρουν τι έχει συμβεί με την Ηριάννα και γενικότερα με την καταστολή;», πιθανόν να αναρωτηθεί κάποιος. Όλοι. Κι όσοι δεν ήξεραν, ενημερώθηκαν λόγω της πρωτοβουλίας και βγήκαν επιθετικά, να παίξουν μπάλα σε ένα άγνωστο γι’ αυτούς γήπεδο, με τον ενθουσιασμό της αλληλεγγύης και της πολιτικής σκέψης.

Είναι πολλοί εκείνοι που έχουν καλλιεργήσει πολιτική σκέψη τα τελευταία χρόνια. Πολιτική, όχι κομματική. Μια σκέψη που ζυμώθηκε μέσα στις κοινωνικές συνθήκες, σε ένα βομβαρδισμό παραπληροφόρησης και σε μια εποχή όπου προβάλλονται ως πρότυπα ένα μάτσο μηδενικά που το γυαλί τους έκανε νούμερα. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αθλητισμό και βίωσαν στο πετσί τους τι σημαίνει να χάνεις τα δεδουλευμένα σου και να μην τρέχει τίποτα. Η έρευνα της FIFPro για το τοπίο του 2016 αποτύπωσε με νούμερα την πραγματικότητα: Το 32% των Ελλήνων ποδοσφαιριστών παίρνει λιγότερα από 900 ευρώ και το 55% καθυστερεί να πάρει τους μισθούς του.

Οι προσωπικές ιστορίες είναι πολλές και εκτείνονται από απειλές προκειμένου να μην διεκδικήσουν δεδουλευμένα, μέχρι και αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών για παίκτες που αγωνίζονταν σε ομάδες με ιστορία και παρουσία στις δύο πρώτες μεγάλες κατηγορίες. Στη Football League η κατάσταση είναι δραματική και σε πρόσφατο φάκελο του VICE, στέλεχος του ΠΣΑΠ είχε δηλώσει πως «τους παίκτες της Football League τους θεωρούμε κοινωνικά ευπαθή ομάδα». Τον Απρίλιο του 2017, ο ΠΣΑΠ κατέθεσε αγωγή κατά 13 παραγόντων της Football League για τη μη ασφαλιστική κάλυψη ποδοσφαιριστών. Παιδιά που κάθε μέρα θέτουν σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, δεν είχαν ασφάλεια.

Οι παραπάνω συνθήκες έγιναν βιώματα στους Έλληνες (και όχι μόνο) παίκτες. Ακόμα και στις μεγαλύτερες ομάδες, εκείνοι που δεν το αισθάνονταν άμεσα, όλο και κάποιον φίλο ή πρώην συμπαίκτη είχαν που έβρισκε αναποδιές στο επαγγελματικό του περιβάλλον.

Στα χρόνια αυτά λοιπόν η απόσταση με την κοινωνία μειώθηκε και σε συνδυασμό με μια σειρά από πολιτικά/κοινωνικά γεγονότα που καθήλωσαν την κοινή γνώμη, μια διαφορετική «φουρνιά» αθλητών σταδιακά γίνεται και πιο γνωστή. Μια γενιά που δεν θέλει πόρσε, μπουζούκια και παραλιακή για να πει ότι διασκέδασε, αλλά ψάχνεται, διαβάζει, ακούει μουσικές, συζητά, συμμετέχει. Και καταλαβαίνει πως «Η αδικία στο πρόσωπο της Ηριάννας είναι αδικία εναντίων όλων μας και μας αφορά όλους…».

ΒΕΤ ΟΝ ALFA : Παίξε τώρα και ONLINE με 100% Bonus κατάθεσης μέχρι €100 Ευρώ