Ο πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ Πρόδρομος Πετρίδης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του ΡΙΚ
«ΓΚΟΛ και ΘΕΑΜΑ».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ

Για το αγωνιστικό: «Δεν αρχίσαμε καλά αλλά όλοι δούλεψαν και βλέπουμε την ομάδα να αποδίδει καλό ποδοσφαίρου και επιθετικό. Προχωράμε κάθε εβδομάδα με στόχο τη νίκη».

Η απόδοση με τη Νέα Σαλαμίνα ήταν πολύ καλή: «Πέραν από το δεύτερο ημίχρονο με την Ανόρθωση ήμασταν καλύτεροι από τους αντιπάλους μας. Δεν θα συμπεριλάβω το παιχνίδι με την Ομόνοια. Ήταν ένα τρελό παιχνίδι με εκείνη την διαιτησία και για τις δύο ομάδες».

Για το επιθετικό πρόβλημα: «Ναι υπάρχει πρόβλημα, δεν κρυβόμαστε. Έχουμε όμως πλουραλισμό στο σκοράρισμα. Δεν είναι φετινό το πρόβλημα. Προσπαθήσαμε φέτος να το διορθώσουμε. Ακόμα οι παίκτες που φέραμε στην επίθεση  δεν βοήθησαν. Είδαμε τον Φετφατζίδη που αρκετοί τον γιουχάισαν να προσπαθεί και θα αρχίσει να ανεβαίνει περισσότερο και περιμένουμε και  από τους άλλους, τον Τομανέ και τον Γουίλσον».

Σας πείθει η ομάδα: «Μας πείθει εβδομάδα με εβδομάδα. Βγάλαμε ένα δύσκολο πρόγραμμα. Γίνεται μια πολύ καλή δουλειά και περιμένουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Περιμένουμε κάποιους παίκτες να ανέβουν και άλλους να μπουν στην ομάδα όπως ο Δώνης, ο Φετφατζίδης, ο Τομανέ και άλλοι».

Σας πείθει το φετινό ροστερ; «Αν εξαιρέσω μια θέση όπου ήταν συνειδητή η απόφαση γιατί είχαμε ρεζέρβα εκεί είναι συμπληρωμένο και υπάρχουν 2-3 παίκτες σε κάθε θέση. Έχουμε παίκτες πολυθεσίτες και είναι πλεονέκτημα όπως ο Πέτροβιτς, Ο Ντογκαλά, ο Σαρφό, ο Ντάλσιο, ο Τσεπάκι και άλλοι».

Θα ενισχυθεί η ομάδα τον Ιανουάριο; «Ήδη φέραμε έναν επιθετικό από την Βραζιλία και θα δούμε τι άλλο μπορούμε να βελτιώσουμε»

Υπάρχει εμπάργκο μεταγραφών; «Σε κάθε περίοδο μπαίνει εμπάργκο αλλά το ξεκαθαρίζω και πάλι. Είμαστε σε διακανονισμό με ποδοσφαιριστή, πιέζει για να πληρωθεί, πάει στην ΦΙΦΑ και αν δεν πιεζόμαστε το αφήνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Τις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους δαπανήσαμε πάνω από 3 εκατομμύρια. Δεν στερηθήκαμε μεταγραφή λόγω εμπάργκο. Οι καλοθελητές που επικαλούνται το εμπάργκο διαψεύδονται κατηγορηματικά».

Για τον προπονητή και την τιμωρία του: «Βρίσκουμε εντελώς αδικαιολόγητη και βαρετή την ποινή των τεσσάρων μηνών που δεν θυμάμαι να έχει επιβληθεί στο παρελθόν σε προπονητή. Εκτός από το να χτυπήσει τις πινακίδες δεν έκανε τίποτε άλλο ο κ. Σα Πίντο. Διαμαρτυρήθηκε για τα αντικείμενα που δεχόταν. Δεν γίνεται να καταδικαστεί επειδή χτύπησε τις πινακίδες. Πρέπει να κρίνουν οι αρμόδιοι την κατάσταση που βρίσκεται ο κάθε προπονητής ή παίκτης. Ο κ. Σα Πίντο είναι ένα παθιασμένος προπονητής, βγάζει πάθος και το ΑΠΟΕΛ χρειάζεται αυτό το πάθος. Δεν έκανε κάτι που να δικαιολογεί την τιμωρία».

Αν δεν μειωθεί η ποινή σκέφτεστε να τον αποδεσμεύσετε; «Όχι. Βλέποντας το τι γίνεται στην ομάδα και το ότι δουλεύει το μοντέλο Σα Πίντο στην κερκίδα και Ντομίνγκες στον πάγκο με την ομάδα να κοντρολάρεται δεν το σκεφτόμαστε. Περιμένουμε να μειωθεί η ποινή. Αν όχι συνεχίζουμε κανονικά. Δεν κάναμε καμιά σκέψη έστω και αν ακούστηκαν διάφορα. Θα τον υπερασπιστούμε με δικό μας δικηγόρο και έρχεται και δικηγόρος του προπονητή από την Πορτογαλία».

Ποιες ομάδες είναι φαβορί για τον τίτλο; «Οι ομάδες που είναι εκεί κοντά είναι τα φαβορί. Οι συνάδελφοι σας έχρισαν φαβορί πριν αρχίσει το πρωτάθλημα.  Έχρισαν φαβορί ομάδες που είδαμε ότι υστέρησαν, έχρισαν προπονητές καθηγητές και προφεσόρους, ενώ πέρσι δεν ήταν καλοί. Τα κρίνουν όλα χωρίς να μιλήσεις, βγάζουν ειδήσεις αναληθείς και γι’ αυτό αποφασίσαμε να μην μιλάμε πολύ. Οι ομάδες που θα διεκδικήσουν είναι αυτές που είναι σήμερα από την 1η μέχρι την 7η θέση».

Το ΑΠΟΕΛ θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα: «Βεβαίως και θα το διεκδικήσει και το έκανε και τα προηγούμενα δύο χρόνια μέχρι την προτελευταία αγωνιστική. Μόνο την χρονιά που ήμασταν στο β’ γκρουπ δεν το διεκδικήσαμε και ούτε θέλω να σκέφτομαι εκείνη την σεζόν. Έχει τρία χρόνια να πάρουμε τίτλο και δεν μπορεί το ΑΠΟΕΛ να συμβιβάζεται με αυτό. Στόχος του ΑΠΟΕΛ είναι οι τίτλοι και η βιωσιμότητα μέσω των ευρωπαϊκών ομίλων. Αυτό είναι το χειρότερο από όλα. Από το 2016 το λέω ότι το ΑΠΟΕΛ θα άντεχε ένα χρόνο εκτός Ευρώπης. μας κατακρίνουν ότι δεν ρίχνουμε το μπάτζετ αλλά ήρθαν οι άλλοι, μας βρήκαν και μας ξεπέρασαν Μένουμε για τέταρτο χρόνο εκτός Ευρώπης. Τα έσοδα μας είναι 6-7 εκατομμύρια και το μπάτζετ είναι 13 εκατομμύρια. Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά 7-8 εκατομμύρια τον χρόνο. Στα τέσσερα χρόνια είναι κοντά στα 32 εκατομμύρια. Δουλεύουμε για να βρίσκουμε τις λύσεις. Κάνουμε λάθη, έχουμε στενότητα, δεν το κρύψαμε ποτέ. Να διερωτηθούν κάποιοι πως τα βγαίνει πέρα το ΑΠΟΕΛ. Είναι θυσίες μελών του συμβουλίου, κάποιων διεργασιών του ΑΠΟΕΛ».

Πόσο είναι το φετινό μπάτζετ; «Είναι κοντά στα 11,5 εκατομμύρια».

Θα βγει η χρονιά; «Η χρονιά θα βγει με δυσκολίες όπως βγήκαν οι προηγούμενες τρεις σεζόν. Έχουμε κάποιες καθυστερήσεις στους ποδοσφαιριστές».

Νιώθετε γεμάτος; «Έχω να προσφέρω ακόμα όσο είμαι εκεί. Όταν αποφασίσει η πλειοψηφία των μετόχων να αλλάξει η διοίκηση θα πάω στο σπίτι μου. Δεν είναι κοτσιανιασμένη η θέση. Έχω προσκαλέσει όποιον θέλει και έχει τους πόρους να βγάλει το ΑΠΟΕΛ από την κατάσταση να κοπιάσει και να μας αναλύσει το πλάνο. Εργαζόμαστε για το μεγαλείο του ΑΠΟΕΛ».

Υπάρχει αντιπολίτευση στο ΑΠΟΕΛ; «Το να έχει κάποιος αντίθετη άποψη ναι, αντιπολίτευση όχι. Πριν 4 χρόνια είχαμε όταν βρέθηκε μια ομάδα που προσπάθησε να αναλάβει, δεν προχώρησε και είμαστε εκεί».

Για τα περί επενδυτή: «Η λέξη επενδυτής είναι λάθος. Επενδύεις για να κερδίσεις. Από το ποδόσφαιρο δεν κερδίζει κανείς. Θέλουμε σύμμαχο. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν προσφέρουν κέρδος. Είμαι από τους πρώτους που έψαχνα κάποιον να έρθει να πάρει ένα σημαντικό ποσοστό μετοχών πριν μπούμε σε αυτή την οικονομική πίεση. Οι προσπάθειες δεν έχουν καρποφορήσει, όχι γιατί όπως λένε ότι δεν φεύγει ο Πρόδρομος. Φεύγω και απόψε αν χρειαστεί. Δεν είναι τόσο απλό για κάποιον να έρθει. Εξουσιοδοτήσαμε εταιρίες ειδικές σε αυτό το θέμα και περιμένουμε».

Για το νέο χορηγό στον Αρχάγγελο: «Είναι ένας νέος χορηγός για την ονοματοδοσία του προπονητικού κέντρου».

Πόσο είναι το χρέος του ΑΠΟΕΛ; «Περίπου 32-33 εκατομμύρια. Δεν θα το αναλύσω αλλά δεν είναι άμεσα πληρωτέα. Είναι διακανονισμένα. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό είναι προς το νυν διοικητικό συμβούλιο… δηλαδή δανεικά και αγύριστα. Ένα άλλο ποσό είναι προς έναν οργανισμό και είναι διασφαλισμένη η αποπληρωμή».

Θα πτωχεύσει το ΑΠΟΕΛ; Ανησυχούν κάποιοι φίλοι της ομάδας: «Δεν θα πτωχεύσουμε, δεν μπορεί το ΑΠΟΕΛ να πτωχεύσει. Υπάρχουν οι άνθρωποι που θα διατηρήσουμε την λειτουργία της ομάδας κανονικά».

Τι λάθη έγιναν και έφτασε το χρέος σε αυτά τα επίπεδα; «Δεν θα έπρεπε να ξεφεύγαμε σε θέματα συμβολαίων και μεταγραφών. Σε κάποιες αποδεσμεύσεις ίσως να έπρεπε να περιμένουμε περισσότερο για να πάρουμε αποφάσεις».

Οι οφειλές προς το σωματείο είναι τακτοποιημένες; «Όχι είναι καθυστερημένες τα τελευταία δύο χρόνια. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο συμβούλιο του σωματείου γιατί υπάρχει άψογη συνεργασία. Δίνουμε ένα ποσό, δεν είναι το συμφωνημένο»

Για το γήπεδο: «Το είπα ξανά και στην συνέλευση και στα ΜΜΕ. Είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Έχει ολοκληρωθεί η τεχνοοικονομική μελέτη, έχει δοθεί σε επενδυτή που ενδιαφέρεται και περιμένουμε την απάντηση του μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν είπα ποτέ ότι στα 100χρονα θα είναι τελειωμένο το γήπεδο. Είπαμε ότι ελπίζουμε μέχρι το 2026 να είναι προχωρημένα τα έργα για το στάδιο. Αν δεν υπάρξει θετική απάντηση από τον επενδυτή τότε ξανά από την αρχή. Ο επενδυτής καλύπτει το 50%. Τα υπόλοιπα είναι από μια επιδότηση από το κράτος και από την εταιρεία».

To μεγαλύτερο λάθος σας πιο ήταν; «Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που συναίνεσα επί καιρό κορωνοϊού να διακοπεί το πρωτάθλημα. Πίστευα ότι ήταν το καλύτερο να γίνει. Εκ των υστέρων λέω ότι κάναμε λάθος. Δεν κρύβομαι ποτέ πίσω από το δάκτυλο μου. Ήμασταν 3οι στην βαθμολογία και είχαμε παιχνίδι με την Ανόρθωση που αν το κερδίσαμε θα ανεβαίναμε στην 2η ή την 1η θέση».

Το όραμα σας: «Είναι το γήπεδο και η επίλυση του οικονομικού προβλήματος»

Γιατί ΑΠΟΕΛ εναντίον όλων; «Γιατί αυτό ισχύει. Γιατί το ΑΠΟΕΛ πέτυχε ότι δεν κατάφερε να πετύχει άλλη ομάδα. Είναι μια άλλη κατηγορία ανθρώπων το ΑΠΟΕΛ και καταπολεμάτε από όλους. Αυτό μας ενώνει τους ΑΠΟΕΛΙΣΤΕΣ. ‘Έχει παραγίνει το πράγμα. Το ΑΠΟΕΛ πολεμήθηκε και από την διαιτησία. Είχαμε έντονα παράπονα τις τελευταίες δύο σεζόν. Μας δικαίωνε ο τηλεοπτικός φακός αλλά δεν άλλαζε κάτι».