Άντης Λόππας στο Balla: «Με το ίδιο μοντέλο και στην Α’ Κατηγορία»

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Live Streaming, παιγνίδια με 0% γκανιότα και τα περισσότερα ειδικά στοιχήματα!

Φιέστα τίτλου ετοιμάζουν για τις 12 Μαϊου στην Αλκή Ορόκλινη και η επάνοδος στην Α’ Κατηγορία έχει τους δικούς της πρωταγωνιστές.

Για όλα όσα αφορούν την ομάδα της Λάρνακας, τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε και την ανοδική πορεία των τελευταίων 3 χρόνων, μίλησε σε αποκλειστική συνέντευξη που παρέθεσε στο Balla ο πρόεδρος της «Αθάνατης», Άντης Λόππας.

Συνέντευξη στον Τάσο Θεοδώρου

 

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε στο Balla:

Πόσο εύκολο ήταν για την Αλκή να επανέλθει στα σαλόνια της Α’ Κατηγορίας;

«Αρχίζοντας από την Δ’ Κατηγορία νομίζω ήταν η πιο δύσκολη στιγμή να πείσουμε τον κόσμο ότι θα φτιάξουμε μια νέα ομάδα που θα λέγεται Αλκή, θα είναι μέλη όλοι οι Αλκαίοι, θα φορούν κόκκινο και μπλε και θα ανεβεί στην Α’ Κατηγορία σε τρία χρόνια. Παραδέχτηκαν πάρα πολλοί φέτος ότι όταν στις πρώτες συγκεντρώσεις όταν ανάφερνα αυτό μου το όραμα, κάποιοι γελούσαν. Μετά άρχισαν τα πράγματα και μπήκαν στη σειρά. Δεν ήταν εύκολο να ανεβούμε κατηγορίες, όμως εγώ προσωπικά μαθαίνω πολύ εύκολα σαν άνθρωπος και έτσι έπραξα ασχολούμενος και με το ποδόσφαιρο και μάλιστα από το πόστο του προέδρου κάτι που είναι δύσκολο. Μέσα από αυτή την πορεία γίνεσαι πιο δυνατός και δεν χρωστάς σε κανένα τίποτα και αυτή τη φιλοσοφία κατάφερα να περάσω και στον προπονητή μας».

Σας διευκόλυνε ο προϋπολογισμός σας;

«Η Β’ Κατηγορία για μένα ήταν η πιο εύκολη από τις τρεις. Το budget μας δεν ήταν πολύ πιο ψηλό από αυτό που είχαμε στην Γ’ και στην Δ’ Κατηγορία. Στην Γ’ ήταν περίπου 210 χιλιάδες και στην Β’ περίπου 300 χιλιάδες. Δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο ακούγεται προς τα έξω. Πιστεύω ότι η επιτυχία είναι στο μοντέλο που λειτουργούμε. Ο προπονητής έχει το δικό του ρόλο και αποφασίζει για τα αγωνιστικά, ενώ η διοίκηση και ο πρόεδρος έχουν άλλα καθήκοντα».

Θα λειτουργήσει η Αλκή με το ίδιο μοντέλο και την επόμενη σεζόν;

«Πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές από τους υφιστάμενους θα παραμείνουν ως κορμός και θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση με 6-7 ποδοσφαιριστές. Αυτό είναι το πλάνο μας και πιστεύουμε ότι η ομάδα με το ίδιο μοντέλο θα πάει καλά». 

Έχετε αποφασίσει πως θα κινηθείτε για τον προγραμματισμό στην Α’ Κατηγορία; 

«Αντιλαμβάνεστε ότι φέτος ο Σάββας Δαμιανού χρησιμοποίησε περίπου 14 ποδοσφαιριστές όλη τη χρονιά. Δεν μπορούν να μείνουν και οι 14 στην ομάδα και σίγουρα η ομάδα θα συμπληρωθεί και από νεαρούς που έχουν προοπτική».

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Κοιτάξετε, φέτος παίξαμε με την ΑΕΛ στο κύπελλο με αρκετές ρεζέρβες και πήγαμε πάρα πολύ καλά. Αν δεν κάνω λάθος δεχθήκαμε γκολ στα τελευταία λεπτά. Τότε παραδέχθηκε και ο αντίπαλος προπονητής ότι είμαστε πάρα πολύ καλή ομάδα. Φυσικά εμείς πιστεύουμε από μόνοι μας στις δυνάμεις μας και νιώθω ότι με λίγες σοβαρές προσθέσεις θα είμαστε μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Βεβαίως όλοι θέλουν να μπουν στην εξάδα, εμείς όμως δεν πετάμε στα σύννεφα και είμαστε ρεαλιστές. Αν τερματήσουμε στην 8η ή στην 9η θέση θα είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι».

Τη φετινή περίοδο η Αλκή αγωνιστικά έδειξε να είναι πολύ πιο δυνατή από τους υπόλοιπους. Πόση σημασία είχε το ότι η ομάδα σας αποτελείτω ως επί τω πλείστον από Κύπριους ποδοσφαιριστές;

«Ο Κύπριος έχει το πάθος και αγωνίζεται διαφορετικά. Όταν έχεις αρκετούς Κύπριους αυτό βοηθά και τους ξένους που έρχονται στην ομάδα στο να αφομοιωθούν στη φιλοσοφία της ομάδας και να προσαρμοστούν καλύτερα. Πιστεύω βοηθούν πάρα πολύ οι Κύπριοι στην ομάδα και βοηθούν στο να γνωρίσουν καλύτερα οι υπόλοιποι την Αλκή. Είναι πολύ διαφορετικό να είσαι Κύπριος ποδοσφαιριστής».

Ποια είναι τα πλάνα σας για μια ιδιόκτητη έδρα στη Λάρνακα;

«Η Αλκή έχει συμβόλαιο και για τον επόμενο χρόνο με το «Αμμόχωστος». Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με τη συνεργασία με τους ανθρώπους της Νέας Σαλαμίνας και έχουμε μια άψογη σχέση. Ο στόχος μας είναι και φέτος να παίζουμε στο ίδιο γήπεδο. Το 2017-18 θα έχουμε το δικό μας προπονητικό κέντρο για το ποδοσφαιρικό μας τμήμα. Για να εξηγούμαι αυτό δεν θα είναι η έδρα μας όπως γράφτηκε στον Τύπο. Υπολογίζουμε ότι σε 12 μήνες θα έχουμε ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο στην Ορόκλινη».

Αυτό θα εξυπηρετεί τις Ακαδημίες;

«Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά για το χτίσιμο των ακαδημιών μας σε ένα πλαίσιο διαφορετικό και υπολογίζουμε ότι μέσα στο 2018 το τμήμα των ακαδημιών θα απασχολεί γύρω στα 150 παιδιά. Σίγουρα δεν μπορείς τόσα παιδιά να τα έχεις κλειστά σε ένα βοηθητικό γήπεδο ή δύο. H έδρα των ακαδημιών θα είναι παντού και θα στηρίξουμε αυτά τα παιδιά με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με τη διοικούσα επιτροπή των ακαδημιών».

Αισθανθήκατε κατά την πορεία σας στις μικρές κατηγορίες απομονωμένοι ή αβοήθητοι από το κράτος και τους θεσμούς;

«Πιστεύω ότι δεν διαφέρουμε σε κάτι από οποιονδήποτε άλλο σωματείο. Το οικονομικό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι όπου και να είσαι. Τώρα απομόνωση υπάρχει όταν είσαι σε άλλες κατηγορίες πέραν από την Α’ Κατηγορία. Όταν αγωνίζεσαι στις μικρές κατηγορίες και για παράδειγμα ψάχνεις για χορηγίες και για διαφημίσεις έχεις μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπίσεις. Στην Α’ Κατηγορία σε κάποια πλαίσια θεωρώ ότι υπάρχει μια άδικη αντιμετώπιση προς τα μικρομεσαία σωματεία. Πολλά κανάλια που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δεν βλέπουν το ποδόσφαιρο σαν ένα προϊόν όπως το βλέπουν τα κανάλια στην Αγγλία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όταν είσαι κανάλι όπως αυτό της CYTA που είναι και ημικρατικό και δίνεις μιας ομάδας της πρώτης τριάδας περίπου 100 χιλιάδες το παιχνίδι και δίνεις μιας ομάδας της τελευταίας πεντάδας περίπου 20 χιλιάδες το παιχνίδι, πως θα κάνει ο άλλος μια αξιόλογη ομάδα σε ένα πρωτάθλημα που θα είναι δίκαιο; Πιστεύω ότι αυτό πρέπει κάποιος να το δει πιο ορθολογιστικά για να μπορέσουμε να έχουμε ένα σοβαρό πρωτάθλημα όπως στην Αγγλία ή άλλο δυνατό πρωτάθλημα της Ευρώπης».

Πως βρήκε την Αλκή η απόφαση της ΚΟΠ για τη μείωση των ομάδων;

«Εγώ και η Αλκή συμφωνούμε με τη μείωση των ομάδων. Εγώ όμως πάω ένα βήμα πάρακατω και λέω ότι η ΚΟΠ πρέπει να δει και την Β’ και την Γ’ Κατηγορία. Αν μας απασχολεί πραγματικά  το πόδοσφαιρο πρέπει να δώσουμε λεφτά και να χτίσουμε υποδομές στις ομάδες των μικρών κατηγοριών. Μόνο έτσι θα πάει μπροστά το ποδόσφαιρο. Αν θα πρέπει να μιλούμε για κατηγορίες των 10 ομάδων τότε γιατί να μην γίνουν 3 κατηγορίες των 10 και να μιλούμε για ολοκληρωμένο φάσμα του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αν πρέπει να έχουμε 2 υποκατηγορίες των 10 ομάδων στην Γ’ Κατηγορία τότε ας γίνει. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε όλο το κυπριακό ποδόσφαιρο. Το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο η Α’ Κατηγορία και σας μιλώ τώρα σαν πρόεδρος ομάδας Α’ Κατηγορίας. Υπάρχουν και παραδείγματα όπως το Σκωτσέζικο πρωτάθλημα που η διαδικασία της υποβάθμισης είναι διαφορετική. Το να έχουμε κατηγορίες των 12 και να υποβαθμίζονται 3 ομάδες είναι κάτι που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλο το πρωτάθλημα και τη δομή της κάθε κατηγορίας. Ίσως θα έπρεπε να υποβαθμίζονται μόνο 2 ομάδες και να έχουμε μπαράζ. Προσωπικά, δεν με απασχολεί ο αριθμός των 12 έστω και αν η ομάδα μου βρεθεί στη θέση του υποβιβασμού την επόμενη σεζόν. Με απασχολεί το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου και η σωστή δομή των πρωταθλημάτων».

Πανηγύρισε έντονα ο κόσμος σας την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τι μήνυμα θέλετε να τους στείλετε;

«Ο κόσμος μας έχει την εντύπωση ότι είναι όλα ρόδινα. Δεν γνωρίζω αν εγώ κάνω σωστά σε αυτή την εκτίμηση, όμως δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχει πάρα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, προπάντως στον οικονομικό τομέα. Για να φτιάξουμε μια ομάδα που να μπόρει να ανταγωνιστεί μέσα στα λογικά πλαίσια τις υπόλοιπες ομάδες της Α’ Κατηγορίας χρειαζόμαστε ένα λογικό budget. Εμείς εκτιμήσαμε ότι αυτό για την επόμενη περίοδο θα είναι γύρω στις 650 χιλιάδες. Αντιλαμβάνεστε ότι με απλά μαθηματικά με τις 250 να προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις 150 από τα εισιτήρια διαρκείας, υπάρχει ένα υπόλοιπο της τάξης των 250 χιλιάδων το οποίο αν δεν έρθουν κοντά οι άνθρωποι της Αλκής να αγοράσουν τα διαρκείας και να ενισχύσουν τις προσπάθειες του συμβουλίου, δεν πρόκειται να αντέξει ούτε ο Άντης Λόππας μόνος του, ούτε ο οποιοσδήποτε. Δεν έχει η Αλκή την πολυτέλεια να έχει πολλούς χορηγούς ή επιχειρηματίες οπαδούς της. Πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας από λίγο και ελπίζω να έρθει ο κόσμος μας κοντά να στηρίξει την ομάδα διότι επαναλαμβάνω δεν είναι όλα ρόδινα».

Όταν λέτε ότι δεν είναι όλα ρόδινα, πόσο έτοιμοι είστε να αντιμετωπίσετε τα φαινόμενα με τα στοιχήματα και τους φάκελους που έρχονται από την ΟΥΕΦΑ;

«Δεν το κρύβω ότι ναι είναι κάτι που με φοβίζει. Στα τρία χρόνια που είμαι πρόεδρος της Αλκής δεν έχει ακουστεί το παραμικρό. Σκεφτείτε ότι χωρίς να φταίεις να έρθει ένας κόκκινος φάκελος και να πρέπει να πληρώσεις 50 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο μέσα σε περίοδο δυσκολιών. Είναι κάτι το οποίο είναι τρομακτικό να συμβεί».

Αναλάβατε την Αλκή σε ένα πολύ δύσκολο σημείο στην ιστορία της που φλέρταρε με το λουκέτο. Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα;

«Kλείνοντας θέλω να πω ότι η Αλκή πάει στην Α’ Κατηγορία για να μείνει. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η Αλκή να μείνει στα σαλόνια για πάρα πολλά χρόνια».

ΒΕΤ ΟΝ ALFA: Παίξε τώρα και ONLINE με €5 Bonus εγγραφής χωρίς κατάθεση