Την ανάγκη εφόσον ξεπεραστεί το υφιστάμενο κύμα κορωνοϊού που προκλήθηκε από τη μετάλλαξη όμικρον να αναθεωρήσουμε μια σειρά από πράγματα ανάμεσα τους και τις χιλιάδες των τεστ που γίνονται σήμερα επισημαίνουν ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες. Ένας από αυτούς ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Λεόντιος Κωστρίκης ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση δήλωσε αισιόδοξος πως πλησιάζει η στιγμή που θα αποδραματοποιήσουμε την πανδημία, θα την καθορίσουμε ως μια ενδημική λοίμωξη και θα πρέπει να λάβουμε διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις.

Ο Δρ. Κωστρίκης ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί πως το πέμπτο κύμα έφτασε στην κορύφωση του την περασμένη βδομάδα και πως εκτιμά από τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού R ότι έχει πάρει την κατιούσα. Η επιδημία αρχίζει είπε να συρρικνώνεται και ο μοναδικός δείκτης που πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά, είπε, είναι αυτός των νοσηλειών.

«Είμαι αισιόδοξος γιατί αυτή η καμπύλη θα φτάσει τις επόμενες δυόμιση βδομάδες σε κοιλάδα. Αν δεν εμφανιστεί άλλο στέλεχος πιο μεταδοτικό από την όμικρον που το θεωρώ κάπως απίθανο τότε πορευόμαστε προς την περίοδο της ενδημικότητας. Άρα ο ιός θα τείνει να γίνει ενδημικός. Ορισμένοι επιστήμονες είναι ακόμα πιο αισιόδοξοι και λένε ότι έχει τελειώσει η πανδημία, αλλά ας περιμένουμε ακόμα λίγο να τελειώσει αυτό το κύμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρακτικά, σύμφωνα με τον Δρ. Κωστρίκη, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις η Πολιτεία θα κληθεί να πάρει τολμηρές αποφάσεις προς την κατεύθυνση αποδραματοποίησης της πανδημίας.

«Κατ’ εμένα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων ίσως να μην έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή. Άρα πιθανότατα να χρειαστεί κάποια αναπροσαρμογή των τρόπων που ελέγχουμε την πανδημία. Υποθετικά αν σκεφτούμε, αν δεν είχαμε τα ημερήσια κρούσματα τι θα άλλαζε; Είναι πολιτική απόφαση αλλά όταν δούμε αυτό το κύμα να κατεβαίνει προς τα κάτω και έχουμε 200-300 κρούσματα την ημέρα χρειάζεται να κάνουμε 150 χιλιάδες τεστ;», διερωτήθηκε αναφέροντας ότι οι αποφάσεις δεν αφορούν μόνο τους επιστήμονες αλλά τους πάντες συλλογικά.

Επισήμανε επίσης ότι το τέλος της πανδημίας περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που προηγήθηκαν, δηλαδή τη μεγάλη προσπάθεια των αρμόδιων φορέων, της κοινωνίας, του εμβολιαστικού προγράμματος και σε καμία περίπτωση η εξέλιξη αυτή δεν ακυρώνει όσα προηγήθηκαν.

«Όταν γίνουν και έχουν γίνει αυτά τα πράγματα πρέπει αυτοί οι παράγοντες να αποφασίσουν γύρω από ένα τραπέζι όπως γίνεται όταν κηρύττουμε το τέλος ενός πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας τη λογική της λήψης μέτρων ως παλιομοδίτικη με τα σημερινά δεδομένα.

Περνάμε σε άλλη φάση

Κληθείσα να σχολιάσει τα πιο πάνω, η Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας Ζωή Δωροθέα Πανά ανέφερε ότι αφού ξεπεράσουμε τη φόρα της όμικρον όντως ίσως πρέπει να αναθεωρήσουμε το κομμάτι της επιτήρησης των μέτρων.

Παραδέχθηκε ότι μεταβαίνουμε σε άλλη μια φάση της πανδημίας και πως αν η Κύπρος ξεπεράσει την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, τότε θα βρει μια πολύ καλή ισορροπία συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακολούθως είπε θα αρχίσουμε να εξετάζουμε αν μπαίνουμε σε ενδημική φάση ή όχι.