Αναπαύσου εν ειρήνη … Ευχαριστούμε για όλα

Αιωνία σου η μνήμη μακαριότατε μας, τιμή μας που είμαστε οικογένειά σου…

Ήταν τα τελευταία λόγια προς τον αγαπημένο τους θείο και αδελφό, Λόγια βγαλμένα από την ψυχή από την αδελφή του Μαρούλα και άλλους συγγενείς του που ήταν σήμερα εκεί για αποχαιρετίσουν τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, το στήριγμά τους… Σαν και αυτά τα μηνύματα πολλά μέσα στο κατάμεστο από ευχές για καλό ταξίδι βιβλίο συλλυπητηρίων…

Μέχρι και λίγα λεπτά πριν την εξόδιο ακολουθία, πλήθος κόσμου, κληρικοί και κρατικοί αξιωματούχοι περνούσαν το κατώφλι του γραφείου του για να του απευθύνουν το ύστατο χαίρε μέσα από το βιβλίο συλλυπητηρίων.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόμενος από την σύζυγό του και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο.

Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Αποχαιρετούμε τον θρησκευτικό και πνευματικό ηγέτη, τον φιλόστοργο ποιμενάρχη. Αποχαιρετούμε ένα σεβαστό φίλο και συνοδοιπόρο στις προσπάθειες της κυβερνήσεως για ένα κράτος δικαίου, κοινωνικής δικαιοσύνης και προκοπής του λαού μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη.

Για ένα πανάξιο ηγέτη της Ορθοδοξίας έκανε λόγο μέσα σε λίγες γραμμές και η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η οποία έφτασε μαζί  με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και την υπουργό Παιδείας της Ελλάδος.

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας
Ο Μακαριστός υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης της Ορθοδοξίας και του Κυπριακού Ελληνισμού. Αφήνει ανεξίτηλη την προσωπική του σφραγίδα στην ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας Ελλάδας
Εργάστηκε με αυταπάρνηση για την εκκλησία της Κύπρου, την πατρίδα, τον Ελληνισμό. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.

Ένα αγαπημένο του φίλο γεμάτο ανθρωπιά αποχαιρετά και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος…

Στο μεγάλο πρόβλημα που είχα την Αφρική με πήρε τηλέφωνο ο ίδιος και μου είπε: Η Κύπρος και εγώ είμαστε κοντά σου , μου είπε να είμαι ένα λιοντάρι στην εκκλησία και τον ευχαριστώ. Θα είσαι πυξίδα.

Το βιβλίο υπέγραψε και ο καρδινάλιος Κοχ, εκπρόσωπος του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, μαζί με τους εκπροσώπους των 3 θρησκευτικών ομάδων του νησιού.

Με την ολοκλήρωση της εξοδίου Ακολουθίας και υπό τους πένθιμους ήχους των καμπάνων ο Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Αρχιεπισκοπή, έχοντας και με τους δύο ένα εθιμοτυπικό τετ-α-τετ. Όλοι οι επίσημοι παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα.

Έτσι ολοκληρώθηκε και η ολιγόωρη ιστορική επίσκεψη του Παναγιωτάτου στο νησί μας.