​Διατροφή για υγιείς αρθρώσεις

Stoiximan: Παίξε με 100€ bonus, Live Streaming, παιγνίδια με 0% γκανιότα και τα περισσότερα ειδικά στοιχήματα!

Μπορεί άραγε η διατροφή να μας βοηθήσει να διατηρούμε πιο υγιείς τις αρθρώσεις μας;

Διαβάστε επίσης: Αθλητική διατροφή για νεαρούς ποδοσφαιριστές: Απαραίτητη για την επιτυχία!

Η σωστή διατροφή μπορεί, όντως, να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση της καλής κατάστασης των αρθρώσεων. Επίσης υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της καταστροφής των αρθρώσεων και στη μείωση του πόνου.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι το σωματικό μας βάρος. Διατηρούμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα; Αν όχι, πρέπει να προσπαθήσουμε να το μειώσουμε. Το επιπλέον βάρος επιβαρύνει τα γόνατα, τα ισχία και μπορεί να αυξήσει τους τραυματισμούς των αρθρώσεων. Από έρευνες έχει βρεθεί  ότι όταν το βάρος αυξάνεται 0.5 κιλό τετραπλασιάζεται και η επιβάρυνση στα γόνατα. Κύριο μέλημα μας λοιπόν, είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους (Δείκτης Μάζας Σώματος μεταξύ 18.5-24.99).

Για την προστασία των αρθρώσεων μας πρέπει να περιορίσουμε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών οξέων τα οποία μπορεί να επιδεινώνουν το οίδημα και τη φλεγμονή. Μένουμε λοιπόν μακριά από τα ζωικά λίπη,  όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), το λίπος του κρέατος, το βούτυρο, τη κρέμα γάλακτος και το λάδι καρύδας τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα κρουασάν, οι διάφορες  πίτες, οι τηγανιτές πατάτες και το «πρόχειρο» φαγητό είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά οπότε καλό θα ήταν να μην αποτελούν μέρος της διατροφής μας.

Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ω-3 λιπαρά οξέα γνωστών για τις αντιφλεγμονώδεις  δράσεις τους. Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια όπως η τσιπούρα, ο σολωμός, οι σαρδέλες, καθώς και τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, πράσινο τσάι ακόμα και μικρές ποσότητες μαύρης σοκολάτας. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες  βιταμίνη C και Ε, β-καροτίνη και σελήνιο) και βιοφλαβονοειδή τα οποία δρουν κατά των ελεύθερων ριζών οι οποίες επιτίθενται και καταστρέφουν τους υγιείς ιστούς, μεταξύ αυτών και τον ιστό των αρθρώσεων.  Γι’ αυτό το λόγο, για την προστασία των αρθρώσεών μας, τα συγκεκριμένα τρόφιμα δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο μας.

Έμφαση πρέπει να δώσουμε και στην κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης σε κάθε μας γεύμα όπως κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψάρια, γαλοπούλα, ασπράδια αυγών και όσπρια. Αυτά τα τρόφιμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε πρωτεΐνες  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό, αλλά και να βοηθήσουν στην αναδόμηση  και διατήρηση του χόνδρου των αρθρώσεων.

Φροντίζουμε να καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε  ασβέστιο και βιταμίνη D. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα συστατικά για γερά οστά και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο καθώς και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα.  Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα μας να απορροφήσει καλύτερα το ασβέστιο και είναι άκρως απαραίτητη  για τη διατήρηση και το χτίσιμο των οστών. Επειδή την  βιταμίνη D την συνθέτει  κυρίως ο οργανισμός μας, κατόπιν έκθεσης της επιδερμίδας μας στην ηλιακή ακτινοβολία, απαραίτητη είναι η έκθεσή μας στον ήλιο για 10-15 λεπτά καθημερινά. Βιταμίνη D μπορούμε να πάρουμε και από ορισμένες τροφές όπως είναι το συκώτι, ο κρόκος αυγού, τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα προϊόντα εμπορίου όπως γάλα, χυμοί και δημητριακά πρωινού. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D εκτός από το ρόλο της στην απορρόφηση του ασβεστίου συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά, επίσης, στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Ο τελευταίος ρόλος  της βιταμίνης D στη ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος είναι πολύ σημαντικός για την προφύλαξη των ,ηλικιωμένων κυρίως, ατόμων από κατάγματα λόγω πτώσεων, λόγω μειωμένης δύναμης, μυϊκού συντονισμού και  ισορροπίας.

Δεν ξεχνάμε να πίνουμε αρκετά υγρά καθημερινά. Η καλή ενυδάτωση βοηθά την λίπανση των αρθρώσεων. επομένως, με την καλή ενυδάτωση απορροφούνται οι κραδασμοί και αποφεύγεται η τριβή των αρθρώσεων.  

Βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας.  Η άσκηση δυναμώνει το σκελετικό σύστημα και τις αρθρώσεις μας.

Τέλος, παίρνουμε τα κατάλληλα συμπληρώματα ,αφού πρώτα συμβουλευτούμε το γιατρό ή το διαιτολόγο μας. Σύμφωνα με έρευνες τα συμπληρώματα γλυκοζαμίνης και χονδροιτίνης, το υαλουρονικό οξύ και το κολλαγόνο, μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο τον αρθρώσεων. Αυτές οι ουσίες έχουν την ιδιότητα να λιπαίνουν τις αρθρώσεις και να συμβάλλουν στην αναδόμηση του χόνδρου των αρθρώσεων και παρεμποδίζουν την περαιτέρω καταστροφή του.

Πηγέςwww.arthritistoday.orgwww.nutrimed.grwww.iatronet.gr

 

Φλώρα Γεωργαλλά Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος

Η Φλώρα Γεωργαλλά είναι εγγεγραμμένη διαιτολόγος-διατροφολόγος και αθλητική διατροφολόγος. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης το 2006 και κατόπιν απέκτησε το μεταπτυχιακό της τίτλο στο πανεπιστήμιο Loughborough της Αγγλίας, όπου ειδικεύτηκε στην αθλητική διατροφή. Ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του διαιτολόγου από το 2008, σε ιδιωτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με επαγγελματική ομάδα και ακαδημίες ποδοσφαίρου καθώς και με άλλα ομαδικά και ατομικά αθλήματα. Επίσης , για δεύτερη χρονιά φέτος συνεργάζεται με το αθλητικό τμήμα του ιδιωτικού σχολείου Φόρουμ.

 

 

ΒΕΤ ΟΝ ALFA : Παίξε τώρα και ONLINE με 100% Bonus κατάθεσης μέχρι €100 Ευρώ